Lasis - 600gr(var izmantot arī stori, foreli uc) Citronu sula - 3-4ē.k. Vorčesteras mērcce - 1-2tējkarote Sāls, pipari, dilles - pēc garšas Sviests - 100gr Baltvīns - 200gr
Pagatavošana:
Marināde: Sasmalcina dilles, savieno tās ar citronu sulu, vorčesteras mērci, baltvīnu un sviestu.
Notīra zivi, atdala gaļu no lielās asakas un ādas, sagriež kvadrātainos gabaliņos 3,5cm un 3,5cm. Ieliek zivi marinādē uz 2-3 stundām ledusskapī. Vēlāk šašliku mauc uz iesmiem un cep uz oglēm līdz gatavs.
Dziļo cepešpannu iesmērē ar sviestu un liek virsū notīrītas reņģes un kārtu salmiņos sagrieztus sīpolus, apkaisa ar sāli un pipariem, uzliek lauru lapu. Uz reņģēm uzliek pa sviesta pikucītim un visu aplej ar pienu - tik daudz, lai visas reņģes būtu pienā. Sautē cepeškrāsnī zem vāka, vai kāda cita apsega(var dziļo cepešpannu apklāt ar seklo), pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un zaļumiem.
Foreles - 4-5gb Milti - 2ē.k. Rīvmaize - 2ē.k. Eļļa - 6ē.k. Dilles un pētersīļi - pēc garšas Krējums - 1glāze Sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Nogriež forelēm galvas, iztīra un labi noskalo. Apkaisa ar sāli un pilda ar sakapātiem zaļumiem. Apviļā rīvmaizē un cep eļļā. Aplej ar krējuma glāzi un atstāj uz mazas liesmas uz 5-6minūtēm. Pasniedz karstu ar vārītiem kartupeļiem.
Līdaku galvas - 6-8gb Burkāni - 2gb Sīpoli - 1gb Pētersīļu saknes - 1-2gb Ķiploki - 1gb Sāls, pipari, citas garšvielas - pēc garšas Kartupeļi - garnīram
No līdaku galvām izņem žaunas un acis. Pēc tam galvas novāra, noskalo un aplej ar aukstu ūdeni. Pievieno sāli, piparus un citas garšvielas, sagrieztu sīpolu, burkānus, pētersīļu sakni un vāra līdz gatavībai. Noņem katliņu no uguns, pievieno smalki sakapātu ķiploku un ļauj nostāvēties 5-7minūtes. Gatavās līdaku galvas skaisti uzliek uz apaļa šķīvja un starp galvām liek vārītus kartupeļus. Galvas aplej ar buljonu un apkaisa ar smalki sakapātiem ķiplokiem un citiem dārzeņiem ,ar kuriem galvas vārījās.
Zivs fileju(mencas, heka vai butes) sagriež nelielos gabalos, izklopē, lai būtu biezums 0,5-0,7cm un piedod tiem gabaliņiem plācenīša formu. Maizi sagriež kubiņos. Sagatavotās zivju porcijas apkaisa ar sāli, pipariem, izmērcē olā un apvārta maizes kubiņos. Cep lielā eļļas daudzumā, kamēr parādās zeltaina garoziņa. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem un zaļumiem.
Samaisa kartupeļu biezeni ar miltiem, pievieno sāli un piparus. Sieru sarīvē uz rupjas rīves un ieliek bļodiņā. Sieram pievieno olas dzeltenumus un kārtīgi samaisa. Cepeštraukā ieliek kartupeļu mīklu gar dibenu un malām. Ar dakšu izdur vairākās vietās un liek karstā 200grādu cepeškrāsnī uz 3-5minūtēm. Zandarta fileju noskalo, sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli un pipariem un liek katrupeļu mīklā. Visu aplej ar siera un olas maisījumu un atstāj cepeškrāsnī uz 15-20minūtēm.
Zivs fileja Eļla Sīpoli Sēnes Sāls Ķiploki Pipari Ūdens Vīns
Pagatavošana:
Zivs fileju sagriež un apcep eļļā. Sīpolus sagriež un apcep kopā smalki sakpātām sēnēm, tad ieliek podiņā, pa virsu uzliek zivs gabalus, apkaisa ar pipariem, sāli, pievieno ķiploku, aplej ar ūdeni un vīnu līdz puspodiņam, tad uzliek vāku, liek uz uguns un sautē līdz gatavībai.
Puravi - 800gr Eļļa - 2ē.k. Citronu sula Estragona lapas Sarkanās lēcas - 200g Dārzeņu buljons - 400ml Sama fileja Balzamiko etiķis - 1ē.k. Sāls, pipari
Pagatavošana:
Puravus sagriež un apcep.Lēcas nomazgā un 1 reiz uzvāra lielā ūdens daudzumā,nokāst un pievienot puraviem,pieliet buljonu un vārīt 10 min..Fileju sadalīt 4 gabalos,apslacīt ar citrona sulu,uzkaisīt garšvielas.Cept uz grila 4 min.no katras puses.Lēcām pievieno etiķi,sāla,piparo,sajauc ar estragonu un pasniedz kopā ar samu.
Sama fileja Sāls, pipari Sviests Sīpoli Paprika Zivju garšviela Saldais krējums
Pagatavošana:
Samu noskalo izlietnē, tad izķidā un atkal noskalo. Pa muguras asaku ar plānu un asu nazi atdala fileju. Fileju sagriež porciju gabalos un pārkaisa ar sāli un pipariem. Liek uz pannas sakarsētā sviestā un abām pusēm apcep. Pārliek pīles katlā, uzliek pa virsu jau apceptus sīpolus un papriku, pārkaisa ar zivju garšvielām. Pārlej visu ar saldo krējumu un uz 15-20minūtēm ieliek cepeškrāsnī.
Uzvāra zivju buljonu no zandarta galvas un spurām, tad gabalus izņem un buljonu izlaiž caur marli. Liek atkal uz uguns, buljonā liek iekšā sagrieztus zandarta gabalus. Uz pannas izkausē sviestu, uzber rīvmaizi un pievieno pētersīļus, tad sacep sēnes. Pēc tam sēnes pievieno buljonā pie zandarta gabaliem, aplej buljonu ar karsto sviestu, kurā cepās sēnes ar pētersīļiem. Liek katliņu ar visu saturu krievu krāsnī. Pasniedz kopā ar sālītiem gurķiem un tomātiem.
Sviestu izkausē pannā, uzliek kārtu ar asaru filejām, kārtu ar sīpoliem, kas sagriezti šķēlēs, kārtu ar sagrieztām vārītu olu šķēlītēm, un kārtu ar sagrieztām sēnēm. Visu apkaisa ar sāli un pipariem. Aplej visu ar kokteili: 2/3 majonēzes un 1/3 saldā krējuma. Cietu sieru sarīvē pa virsu plānā kārtā. Liek visu cepeškrāsnī un 30minūtēm 250grādu temperatūrā. Pēc izņemšanas apkaisa ar zaļumiem.
Saldūdens zivju ikri, vislabāk no līdakām un asariem(ārpus nārsta laika) Sāls Ūdens
Pagatavošana:
Zivju ikrus attīra no plēves, divreiz applaucē ar verdošu ūdeni un liek stipras sāls koncentrācijas ūdenī. Sāls koncentrācijai jābūt tik lielai, lai atsevišķi ikri uzpeldētu ūdens virspusē. Šādā sālsūdenī ikrus tur apmēram diennakti, tad tie gatavi lietošanai!
Asari - 1kg Sīpoli - 100gr Rīvēti mārrutki - 50gr Etiķis - 20gr Lauru lapas - 1-2gb Pipari, sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Vārošā ūdenī ieliek lauru lapu, sāli, piparus un sīpolus. Asarus notīra, izķidā, noskalo un ierīvē ar sāli, tad liek vārošajā ūdenī un vāra 15minūtes. Novārītos asarus liek uz šķīvja un aplej ar rīvēto mārrutku un etiķa maisījumu. Klāt var pasniegt konservētus zirnīšus.