skumbrija(makrele)-pirmoreize taisiju- sanaca for$i! Skumbriju -notiram .nogrezam galvu un iztiram iek$as parberam ar sali un piparu maisijumu (es vel pieliku siniepes) uz liedusskapi apmeram 2 stundas. Peec tam cepam uz restem mangala.... apmeram 10-15 min jaskatas laj nepiedeg.... Aromats un gar$a - superiga
Sapals cepe$krasni-asakas praktiski nevar pamanit. Nokeram sapalu-iztiram-mazgajam-sagriezam gabalos-saals-pipars-drusku citrona sulas-ielikam uz pusstundu leduskapi-pec tam atri apcepam uz pannas uz liela uguni-bez miltim no abas puses.Ielikam panna pielijam saldais krejums un cepam cepe$nieka 40 min temp-120-140-pirms cepsanas beigam apberam visu ar sieru-un labu apetiti!asakas praktiski nevar pamanit!
Lai iegūtu maigo vēdzeles gaļu, zivij ir jānoņem āda. Ar asu nazi uzreiz aiz galvas,apkārt visam ķermenim iegriežam ādu. Tad to novelkam no zivs kā cimdu. Vislabāk to ir izdarīt satverot zivs ādu ar knaiblēm. Fileju sagriežam gabaliņos, uzberam sāli un svaigi maltus melnos piparus, apmaisām un liekam ledusskapī minimums uz pusstundu.Taču labāk ir noturēt zivi līdz nākamajai dienai. Muguras asaku var atstāt, taču var arī izgriezt tīru fileju. Pannā uzkarsējam ēdamkaroti eļļas un pieliekam klāt 100g sviesta. Sviestā cepta vēdzele ir visgaršīgākā. Eļļu liekam klāt lai sviests nesadegtu cepšanas laikā. Filejas gabaliņus apviļājam miltos un tad sakultā olā, liekam uz pannas. Cepam apmēram 10 minūtes. Ik pa laikam ar karoti aplejam zivi ar karsto sviestu, tad tā būs īpaši garšīga. Sīpolu krējuma mērce. Sviestā apcepam smalki sagrieztu sīpolu līdz tas kļūst caurspīdīgi zeltains. Pievienojam pāris ēdamkarotes skāba krējuma un sāli pēc garšas. Pievienojam arī svaigi maltus melnos piparus un dažas rozmarīna lapiņas. Cepam visu 2-3 minūtes.
zandarts 1.25 kg melnie pipari (graudos) 5 gab. diļļu ziedi 2.5 gab. olīveļļa 0.5 ĒK sviests 0.5 ĒK sāls 1 šķipsna ķiploka daiviņa 0.5 gab. cukini ziedi 10 gab.
Pagatavošana:
Zivi iztīra un izfilē. Ādu pie filejas atstāj, lai zivs cepot neizjuktu, un tā būs kraukšķīga. Zandarta filejām uzber sāli un sasmalcinātus melnos piparus. Virsū liek diļļu ziedu pušķi, un visu liek cepties uz kārtīgi sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā. Zivi liek uz pannas vispirms ar ādu uz leju. Lai āda cepoties neieliektos, zivs filejas gabaliņus iesākumā kārtīgi piespiež pie pannas. Kad zivs filejas apakšmala kļuvusi zeltaina, to griež uz otru pusi. Nogriež mazāku uguni un pievieno sviestu. Zivij virsū liek diļļu ziedus, pašās beigās pievieno sakapātu ķiploka daiviņu – aromātam. Kad zivs gatava, pievieno cukini ziedus (to vietā var izmantot arī ķirbju ziedus) un tos apsautē sviestā.
Lai iesālītu foreles fileju, nepieciešams tikai sāls un cukurs, tāpēc šī ir jūsu iespēja pašiem atrast savu vislabāko recepti salduma un sāls balansam. Kad zivs iesālīta, atstāj to uz nakti ledusskapī, no rīta noskalo lieko sāli un sagriež fileju. Pagatavo avokado krēmu, savienojot visas sastāvdaļas un samaļot krēmā. Sagriež gurķi plānās ripiņās. Kārto maizītes ar krēmu, foreli un gurķi, virspusē uzliekot dilles.
Atlantijas mencas fileja 500 g Izmērcēti bambusa iesmiņi 4-8 gab. Marinādei: Gaišā sojas mērce 20 ml Olīveļļa 20 ml Sezama eļļa 10 ml Laima sula 1 ĒK Rīvēts ķiploks 1 TK Rīvēts ingvers 1/2 TK Kapāts čili 1 TK Sezams 1 ĒK Cukurs /12 TK Sakapāta kinza 1 ĒK
Pagatavošana:
Sajauc marinādi un liec marinēties gabalos sagrieztu mencas fileju. Šai marinādei derēs jebkura baltās zivs fileja. Marinē vismaz 10 minūtes, var arī ilgāk. Tad spraud zivi uz iesmiņiem un grillē 2–3 minūtes no katras puses. Labu apetīti!