Karpa - 1gb, ap 1kg Sviests - 50gr Sīpoli - 2gb Pētersīļi - 1-2pušķīši Burkāni 2gb Medus - 1tējkarote Alus - 1/2 glāze Sāls un citas garšvielas - pēc garšas
Pagatavošana:
Karpu sagirž vidējos gabalos, atdala pēc iespējas vairāk asaku. Ne pārāk dziļā katliņā, kura malas ir iesmērētas ar sviestu, ieliek zivs gabalus, iepriekš sagrieztus dārzeņus, apkaisa ar garšvielām un pievieno medu, kas atšķaidīts ūdenī. Visu to aplej ar alu. To visu liek uz plīts un vāra. Vāra kamēr uzvārās, tad nogriež liesmu mazāku un vāra, kamēr zivs ir gatava. Gatavo zivi liek šķīvī, garnē ar vārītiem dārzeņiem(kartupeļi, burkāni), dekorē ar zaļumiem. Buljonu, kurā zivs tika vārīta, nokāš un izmanto kā mērci.
Karūsas notīra, nogriež galvas, noskalo, sagriež gabalos, apkaisa ar sāli un pipariem, apcep kopā ar sagrieztu sīpolu, apkaisa ar smakli sagrieztajiem zaļumiem, sautē zem vāka 2-3min, tad pievieno krējumu, lauru lapu, krustnagliņas un rīvmaizi. Sautē zem vāka 20minūtes. Atsevišķā traukā kausē cukuru, kamēr tas paliek brūns, tam pievieno etiķi un to sīrupu, kas sanāca, ielej katliņā, kurā gatavojās zivs. Vēl nedaudz pasautē. Gatavos zivs gabalus liek šķīvi un aplej ar to mērci, kurā tā sautējās.
Zivs(asaris) - 1gb Citrons - 1gb Ķiploks - 1daiviņa Ūdens - 1-1,5l Pipari, zaļumi, sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Vislabāk ņemt asari, bet der arī jebkura cita zivs. Zivi notīra, izķidā un izgriež žaunas. Apkaisa ar sāli un pipariem un iespeķo ar ķiploku, tad liek ledusskapī. Tālāk sīki sakapā zaļumu pušķi un ķiploku . Ņem dziļu pannu, noziež to ar sviestu un liek iekšā zivi, aplej to ar ūdeni un liek uz nelielas uguns. Kā tikai zivs sākt lipt pie pannas, tā zivi apgriež uz otru pusi, paņem citronu un izspiež to buljonā, kurā gatavojās zivs un gatavvo, kamēr zivs būs gatava. Pirms zivi noņem no uguns, pievieno kapātos zaļumus un ķiploku. Uz zivs dekorācijas nolūkos liek citrona šķēles un pasniedz traukā, kurā zivs gatavojās, pie tam karstu. Garnīram var likt klāt vārītus rīsus.
Notīra kabačus, sagriež šķēlēs, apsāla un sacep sviestā. Zivs fileju sagriež porcijās, ierīvē ar sāli un pipariem, apvārta miltos un apcep sviestā. Tad gabalus pārliek dziļā pannā, pārklāj ar kabačiem, pārlej ar krējuma mērci, apber ar rīvēto sieru un rīvmaizi, uzšļaksta nedaudz saldā krējuma un liek cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas apkaisa ar zaļumiem.
Zivs - 500gr Milti Tomātu pasta - 1/2glāze Kausēts sviests - 2-3ē.k. Valrieksti(attīrīti) - 3/4glāzes Vīna etiķis - pēc garšas Pākstiņpipari(zaļie un sarkanie) - pēc garšas Ķiploki - pēc garšas Koriandra(kinzas) zaļumi - pēc garšas Imeretija safrāns un sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Notīra zivi un sagriež gabalos. Gabalus apviļā miltos un apcep karsētā sviestā. Ceptu zivi aplej ar tomātu pastu, atļauj uzvārīties, pievieno riektu mērci, pakarsē 2-3min, tad noņem no uguns, pārliek traukā un apkaisa ar sīki sagrieztiem pētersīļiem.
Riestu mērces pagatavošana:
Sasmalcina valriekstus, pievieno pākstiņpiparus, ķiploku, koriandra zaļumus, imeretija safrānu, sāli un atšķaida vārītā atdzesētā ūdenī, kurā ir pievienots vīna etiķis.
Pagatavot mīklu - traukā samaisīt miltus un sāli ar divām ēdamkarotēm eļļas un atšķaidīt ar siltu ūdeni tā, lai nebūtu kunkuļu. Trauku apklāj un ļaij mīklai pastāvēt. Zivs fileju sagriež gabalos 5-7cm, apkaisa ar zaļumiem, sāli, pipariem un uzspiež zivs gabaliņiem citrona sulu no puscitrona.. Vēl pievieno nedaudz eļļas, samaisa tos gabaliņus un atstāj tādā marinādē uz 15-20minūtēm. Kaltiņā vāra taukus(der arī eļļa un sviests) un tad zivs gabalus mērcē mīklā un met karstajos taukos. Gatavo zivi saliek piramīdā uz silta trauka, par garnīru liek zaļos salātus un vārītus kartupeļus ar sviestu.
Saldūdens zivis - 800gr Grūbas - 150gr Sāls - pēc garšas Zaļumi - pēc garšas
Pagatavošana:
Notīra zivis, atdala fileju, bet no galvām, spurām un astēm novāra zivju buljonu. Buljonu izlaiž caur marli, tad tajā novāra grūbas, līdz paliek mīkstas. Tad buljonu nolej citā katliņā, tā - lai buljons atkal būtu atsevišķi, bet vārītās grūbas atsevišķi. Atsevišķi novāra zivs filejas. Tad liek zivju buljonā gatavās grūbas un gatavās zivs filejas un dažas minūtes pasilda uz mazas uguns, bet nevajag vārīt. Gatavo biezeni-zupu lej šķīvjos, apkaisa ar sagrieztiem zaļumiem un pasniedz galdā.
Lasi un maizi sagriež kubiņos(pēc iespējas mazākos).Olas sakuļ ar saldo krējumu, alu, sāli un miltiem.Pievieno garneles, sagriezto lasi un maizi un nedaudz piespiež citrona sulu(garšai). Visu samaisa. Katliņā uzkarsē eļļu un ar karoti tajā liek iegūto masu. Vāra, līdz kroketes ir zeltaini brūnas. Mērce-Pannā uzvāra saldo krejumu,pieliek sāli un rozā piparus.Visu vāra, līdz mērce sabiezē. Pasniedz ar rīsu makaroniem.
1) Pangasiusa fileju pie mums pārdod saldētu un tā jāatlaidina. 2) Sagatavojam kāpostu salātus: kāpostu sarīvē, sajauc ar sāli,cukuru, ķimenēm, sastampā , pārklāj ar tomātu ripiņām un noliek vēsumā 3) Notīra un vāra burkānus un kartupeļus sālsūdenī mīkstus biezputrai. Sastampā. Uzvāra pienu. Pievieno masai un Saputo biezputru. 4) Pārgriež zivs fileju, panē olā, garšvielā un rīvmaizē un cep no abām pusēm zeltaini brūnu sakarsētā eļļā. Zivs izcepas dažās minūtēs. 5) Zivij uzlej nedaudz karija mērces. 6) Kārto porciju traukos. Iznāk 2 porcijas. Labu apetīti
200 g forele 1 ola šķipsna paprikas pulvera rīvmaize eļļa cepšanai 100 g Ķīnas kāposts 1 sauja dzērvenes Spilvas balzamiko mērce
Pagatavošana:
Sagriež foreli gabaliņos. Sakuļ olu ar paprikas pulveri. Katliņā sakarsē eļļu. Foreli panē olā un rīvmaizē un cep no visām pusēm eļļā. Lieko eļļu notecina. Sagriež Ķīnas kāpostu un sajauc ar dzērvenēm un Balzamiko mērci pēc vajadzības. Servē. Labu apetīti
300 g. svaigas foreles gabals, 200 g zaļie zirnīši un 250 g burkāni sagriezti kubiņos (vai arī 450 g saldēts šo dārzeņu maisījums) zivju garšviela skābs krējums Nepieciešams 2-daļīgs tvaicējamais katls.
Pagatavošana:
Tvaicējamā katla apakšdaļā ielej 1 litru ūdens un ieber šķipsnu garšvielu. Augšdaļā ieber dārzeņus ( saldētos atkausēt nevajag) un saliek gabaliņos sagrieztu zivi. Uzber sķipsnu garšvielu un uzliek vāku. Vispirms vāra uz straujas uguns, kamēr sāk varīties. Tad 25 minūtes sautē uz mazas uguns. Pasniedz ar skābu krējumu.
(2 porcijas)
Katla apakšdaļā izveidojas garšīgs zivju buljons, kuru var pasniegt ar grauzdiņiem vai grauzdētām siermaizītēm. ( 2 porcijas). Labu apetīti
Foreli notīra, izņem iekšas, nomazgā un nosusina. No citrona izspiež sulu, samaisa ar medu, sinepēm, krējumu, sāli, pipariem un ar maisījumu noziež foreli no iekšpuses un ārpuses. Ar eļļu ieziestā follijā ietin zivi un cep uz grila katru pusi 20min.
Līdaku notīra, nomazgā, filē un sagriež nelielos gabaliņos. Burkānus notīra, un sarīvē uz rupjās rīves. Ķiplokus sasmalcina. Sakarsētā pannā liek sviestu, izkausē un cep burkānus un ķiplokus. Kad tie kļuvuši zeltaini, pieliek zivi un strauji apcep brūnu. Pievieno piparus, timiānu, ķiploku sāli, lauru lapu, sāli un uz mazas uguns sautē 10min. Tad pārlej ar majonēzi, uzliek pannai vāku un ļauj ievilkties 5min.
Zivi sagriež porcijās. Sīpolus notīra, sagriež un apcep olīveļļā zeltainus, liek uz sieta, lai eļļa notek. Kartupeļus notīra, sagriež, liek katlā, ieber šķipsniņu sāls un vāra mīkstus. Nokāš, pievieno sīpolus un saldo krējumu, sakuļ blenderī līdz viendabīgai masai. Atsevišķā traukā pasniedz ar citronpipariem sajuktu majonēzi. Kūpināto zivi uzsilda mikroviļņu krāsnī, pirms pasniegšanas pārkaisa ar dillēm.