Katliņā ar ūdeni lieku zivis (pēc paša vēlēšanās kādas), ēdamkaroti sāls (ja katls liels) un 2-3 notīrītas, nesagrieztas sīpolgalvas. Visu to lieku uz vidējas uguns vārīties. Paralēli ņemu 1-2 burkānus, sarīvēju tos un lieku pannā zem vāka, uz lēnas uguns, cepties/tvaicēties. Ik pa laikam pamaisu burkādus, pievinoju tiem nedaudz garšvielas, dažas piles kečupa. Tvaicēju tik ilgi, kamēr burkāni sāk atdot sulu. Tad slēdzu burkānus (pannu ) laukā. Zivi vāru līdz tā sāk vārīties + vēl piecas minūtes, tad arī slēdzu laukā. Ja man ir daudz laika, tad ļauju uzvārītajam ūdenim ar zivi un sīpoliem pilnīgi atdzist, ja nē, tad uzreiz izņemu laukā zivis, pievienoju klāt pannā sagatavotos burkānus un iepriekš iztīrītos un sagrieztos kartupeļus un vāru uz vidējas uguns, līdz kartupeļi sāk palikt mīksti. Pašās beigās var pievinot zaļumus - dilles, lociņus un, protams, neaizmirstam par pipariem ... Sad tad zupā ieberu kādu saujiņu rīsu vai miežu putraimu, bet tā jau ir gaumes lieta, jo pareizi visu darot, garšīgi sanāk arī no plikiem kartupeļiem....
Ņemam saldētu zivs fileju, atsaldējam, sagriežam gabaliņos, apmēram, 4x4cm. Iemarinējam uz kādām 30min, pēc tam zivs filejas gabalus mērc iepriekš sagatavotā mīklā un met verdošā eļļā un tur tik ilgi, kamēr mīkla, kas ir ap zivi, paliek brūna. Marinādi var gatavot klasisko, var ar citronu vai kādu vien vēlaties. Mīklu, kurā vajadzēs apmērcēt filejas gabalus, gatavo ļoti līdzīgu pankūku mīklai, tikai ne tik saldu. Mīklai vairāk jābūt sāļai un mīklā ir jābūt pietiekami zaļumiem.
Filejas gabalu sagriež gabaliņos 2cm platumā, apber ar sāli, apvārta miltos un apcep. Etiķi samaisa uz pusēm ar ūdeni, ieber piparus, ieliek lauru lapu, ieber sagrieztos sīpolus un vāra, kamēr sīpoli paliek mīksti.Karrija pulveri, izšķīdināt etiķī un ieliet vārošajā marinādē, tad vārīt vēl 2minūtes. Tad ar to vārošo marinādi aplej ceptos filejas gabaliņus un uz diennakti notur ledusskapī.
Paliela zivs (karpa, zandarts) 500gr Sīpoli 70gr Kartupeļi 220gr Kabači 230gr Svaigi šampinjoni 130gr Eļļe un ūdens pa 80gr Citrons 40gr Malti, melnie pipari un sāls pēc garšas.
Notīrām zivi, no abām pusēm iegriežam iegriezumus, katrā iegriezumā ieliekam pusi no citrona šķēlītes. Zivi liek uz iesmērētas ar eļļu palātes, apkārt saliek sīpolgredzenus, kubiņos sagrieztus kartupeļus un kabačus, bet pa virsu zivij liek plānās šķēlītēs sagrieztus šampinjonus. Uzkaisa sāli, uzber piparus, uzlej drusku eļļas, pievieno nedaudz ūdeni un cep cepeškrāsnī 250-280 grādu temperatūrā.
Fileju liek uz follija gabala, kurš iepriekš nosmērēts ar eļļu vai sviestu, uz puses no filejas uzber sasmalcinātus riekstus, sagrieztus ķiplokus, smalki sagrieztas dilles, sāli un piparus. Tad brīvo filejas gabalu uzloka apbērtajam filejas gabalam, ietin follijā un cep cepeškrāsnī.
Zivs fileju noskalot un nosusināt uz salvetes. Ar asu nazi iegriezt rievas. Apskaisīt fileju ar sāli un pipariem, uzspiest citronu sulu un atstāt uz 15-20 minūtēm. Traukā iesit divas olas, drusku pievieno sāli un sakuļ. Var pievienot arī drusku citronu tur. Šajā kultenī tiek iemērkta fileja, tad apvārta no visām pusēm panējamos sausiņos. Tad liek fileju uz pannas, kurā jau ir sakarsēta eļļe un cep no abām pusēm līdz zeltīti-brūnai garoziņai. Pasniedz ar dārzeņiem.
Ņemam nelielu līdaku(1kg) iztīram. Katliņā ieberam sagrieztus pētersīļus, sīpolus, sāli, piparus un pievienojam dažas lauru lapas. Tad tur ievietojam sagrieztus līdakas gabalus un to visu aplejam ar sarkano vīnu(nav ieteicams lietot "Kagoru" un līdzīgu vīnus) un pievienojam buljonu. Pēc tam uzliekam katlam vāku un gatavojam līdaku tik ilgi, kamēr tā būs gatava. Pasniedz ar kartupeļeim un zaļumiem.
Palielu līdaku iztīra, nomazgā un piepilda ar sagrieztiem āboliem, tomātiem, sīpoliem, uzspiež no citrona sulu, ar sāli ierīvē no ārpuses, pēc tam ietin ar sviestu ieziestā follijā un cep cepeškrāsnī. Pasniedz uz šķīvja apkaisītu ar zaļumiem un pa malām kartupeļi.
Lielā traukā sviestā vai taukos apcep sīki sagrieztus sīpolus, pieliek tur tomātu pastu, cukuru, drusku sāli un piparus, ielej pusglāzi karsta ūdens, visu samaisa un uzvāra. Iepriekš sagatavotus un sagrieztus līdakas gabalus pievieno vārošajā masā, aplej ar tomātu mērci un vāra uz mazas uguns. Pēc tam līdakas gabalus pārliek šķīvī, aplej ar mērci un apkaisa ar zaļumiem(pētersīļiem un dillēm). Klāt liek vārītus makaronus vai vārītus rīsus. Uz 0,5kg līdaku ir nepieciešams 2/3 no glāzes ar tomātu pastu, 2gb sīpoli, sāls, pipari, tauki vai sviests.
Zivi iztīra, nomazgā un nosusina uz salvetes. Tad sagriež porcijās un atstāj uz laiciņu, lai pastāv. Pēc tam zivi apvārta miltos, olu kultenī, un rīvmaizē. Cep karstos taukos no abām pusēm. Gatavos gabalus liek uz šķīvja, izdekorē ar citrona šķēlēm, un uz katra gabala uzliek drusku rīvētus mārrutkus. Pasniedz ar kartupeļiem.
600-700gr zivs Sviests Milti Ūdens vai zivju biljons Krējums 100-150gr Olas 2gb Sāls Sausais baltais vīns 70gr
Zivs fileju sagriezt gabalos un paturēt vēsumā 90minūtes, pēc tam ielikt katliņā, apliet ar izkausētu sviestu, uzlikt vāku un gatavot uz mazas uguns, apmēram 10minūtes. Tad samaisa miltus ar sviestu(1ēdamkarote miltu uz 1ēdamkaroti sviesta), pielej karstu ūdeni vai zivju buljonu un nedaudz pavāra(sanāk mērce). Tad olu dzeltenumus sakuļ ar krējumu, apkaisa ar sāli, uzlej baltvīnu un samaisa ar mērci, kas bija pagatavota miltiem un sviesta. Tad ar iegūto masu aplej zivs gabalus, apber ar rīvmaizi un ieliek uz 15minūtēm cepeškrāsnī. Pasniedz ar rīsu putru.