Līnis - 1,5kg Milti - apviļāšanai Sviests - 100gr Gaišais alus - 1/2L Mērcei: Sviests - 1ē.k. Milti - 1ē.k. Muskatrieksti - tik, cik uz naža gala Sāls un pipari - pēc garšas
Pagatavošana:
Līni notīra, filē un sagriež porciju gabalos. Zivi apviļā miltos un cep uz pannas sviestā brūnu. Sīpolu sagriež šķēlēs un pārliek zivij. Uzkaisa zivju garšvielas, pārlej alu, lai apsedz visu, un sautē uz mazas uguns piecas minūtes. Tad zivi izņem un kārto dziļā traukā. Šķidrumu ielej krūzē. Uz pannas izkausē sviestu, apbrūnina miltus un maisot lēnām lej klāt atlikto šķidrumu. Mērcei pieber muskatriekstu, sāli, piparus un pavāra 3minūtes. Pārlej mērci līnim, uzliek traukam vāku un ļauj dažas minūtes ievilkties. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un svaigiem dārzeņu salātiem.
Mencu 10minūtes vāra ūdenī, kam pievienots sāls, pipari un ķiploks. No olām, sāls, pipariem, piena un miltiem veido pankūku mīklu. Mencu izņem no ūdens, notecina, sasmalcina un liek mīklā. Smalki sagriež sīpolus, tomātus, dilles un arī pievieno mīklai. Visu samaisa, veido nelielas pankūciņas un cep sakarsētā eļļā gatavas. Mērcei sajauc krējumu ar citronpipariem un aromātisko sāli. Zivju pankūkas pasniedz siltas.
Svaiga laša fileja - 1kg Sīpoli - 2gb Ķiploki - 1galviņa Citronpipari un sāls - pēc garšas Muskatrieksts, melnie pipari - uz naža asmens Baltais sausais vīns - 250ml Olīveļļa - cepšanai Milti - 1ē.k. Ūdnes -nedaudz(tumēšanai)
Pagatavošana:
Lasi notīra, filē un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina, liek dziļā pannā sakarsētā eļļā un apcep. Tad pievieno lasi, garšvielas un arī apcep. Pārlej vīnu un sautē uz mazas uguns apmēram piecas minūtes. Nokāš šķidrumu, uzkarsē un uztumē. Pikanto lasi pasniedz siltu ar vārītiem kartupeļiem pārlietu mērci.
Cepta menca (Var izmantot arī vēdzeli, zandartu u.c.)
Sastāvdaļas:
Menca(fileja) - 500gr Sīpoli - 2gb Augu eļļa - 3ēdamkarotes Pētersīļi, dilles - pēc garšas Malti melnie pipari, sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Zivs fileju sagriež mazos gabalos, apkaisa ar sāli un pipariem. Sīpolus sagriež smalki un sacep augu eļļā, vēlāk tur pievieno sagriezto zivs fileju un cep, kamēr zivs gatava. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem un apkaisa ar zaļumiem.
Asarus notīra, nomazgā, filē un nosusina. Vienam asaru filejas gabaliņam uzkaisa zivs garšvielu, uzziež sieru, uzber dilles, virsū liek otru pusīti filejas, uzkaisa koriandru un sāli. Puravu sagriež strēmelēs, uzliek uz asara, uzber sāli, sarullē un cieši ietin ar eļļu ieziestā follijā. Sagatavotās ruletītes liek uz plāts un cep 200C karstā cepeškrāsnī 20minūtes. Var cept uz grila. Pasniedz ar krējumu, kas sajaukts ar zivs garšvielām.
Līnis - cik ir Sarkanā un dzeltenā paprika - pēc vēlmes Sīpoli, sāls - pēc garšas Salds krējums - 100-200ml
Pagatavošana:
Līnim ar sāli notīra gļotas, zivi sadala gabalos un apcep uz pannas, nedaudz uzkaisa sāli cepjot. Vēlāk liek sutināmajā traukā. Uz tās pašas pannas apcep sagrieztu papriku un sīpolus, uzlej saldo krējumu. Kad krējums sāk burbuļot, tad pannas saturu pārlej traukā pie apceptajām zivīm un liek cepeškrāsnī, kamēr paliek gatavs.
Svaigas vīķes - cik ir Pipari, sāls, milti - pēc garšas Zivju garšviela, vai universālā garšviela(piemēram, vegeta) - pēc garšas Eļļa
Pagatavošana:
Zivis notīra, noskalo. Miltus sajauc ar sāli un pipariem. Pannā uzkarsē eļļu un tad zivis apviļā tajā miltu maisījumā un liek uz pannas. Kad zivis jau gandrīz gatavas, tām uzkaisa nedaudz garšvielas. Var arī zaļumus, ja ir. ja zivju ir daudz un visas netiek noēstas vienā reizē, tad ceptas vīķes var taisīt tomātu mērcē, tāpat kā renģes, un ielikt ledusskapī.
Karūsu sagriež filejas gabalos, tos apcep pannā. Gatavo zivi liek uz šķīvja, sānos zivij liek vārītus kartupeļus, bet zivs gabaliņus apsedz ar vārītām sēnēm. Pēc tam visu aplej ar tomātu mērci, citronu sulu un apkaisa ar zaļumiem.
Iemērc baltmaizi pienā un izspiež. Sīpolus sīki sakapā un apcep taukos. Zivs fileju, baltmaizi un sīpolus izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu 2reizes, pievieno olu, mannas miltus, 3-4ē.k piena, sāli, piparus un samaisa visu viendabīgā masā(faršā). No šīs masas izveido ruleti, apviļā to rīvmaizē un liek uz iesmērētas ar margarīnu paplātes. Aplej ruleti ar taukiem un liek sasildītā cepeškrāsnī uz vidēju karstumu un cep 40min, ik pa laikam aplaista ar to mērcīti, kas pati veidojās paplātē. Cepšanas nobeigumā ruleti iesmērē ar nedaudz sālītu krējumu un ļauj izveidoties apceptai kārtiņai. Ruleti izliek ovālā traukā, sagriež 1cm biezās šķēlēs, aplej ar mērci, kas izveidojusies paplātē, izdekorē ar zaļumiem un vārītu olu. Šādu ruleti var pagatavot arī follijā un lpasniegt atdzesētu.
Zivīm iztīra iekšas, bet zvīņas atstāj. Iztīrītās zivis noskalo. Paņem trauku tāda izmēra, lai lielākā zivs tur ietilptu pilnā garumā un traukam jābūt ar augstām malām. Trauka dibenu nokaisa ar rupjo sāli, liek iekšā kārtu ar zivīm, atkal uzkaisa sāli, tad liek nākamo kārtu ar zivīm, tad atkal uzkaisa sāli un tā, kamēr visas zivis ir traukā un apkaisītas ar sāli. Tad zivīm uzliek šķīvi vai kādu citu priekšmetu, kas lien traukā līdz ar malām un uzliek uz tā kādu smagumu, lai zivis piespiežās traukā. Šādā veidā zivis jātur vismaz diennakti. Jo lielākas zivis, jo ilgāk jānotur, bet vairāk par trim diennaktīm nav ieteicams. Vēlāk zivis izkarina tādā vietā, lai klāt tiktu saule un vējš, bet ieteicams zem kāda jumtiņa, lai lietus klāt netiek. Vai arī lietus laikā zivis ir jāapklāj ar kādu plēvi. Zivis tādā veidā tur, kamēr tās paliek gatavas. Mazākas zivis ātrāk nogatavojās, bet lielākas lenāk. Ieteicams izmantot - raudas, pličus, asarus, brekšus, vimbas, lielas vīķes, ruduļus... Nav ieteicams izmantot - karūsas, līņus un citas lielas un platas zivis. Pasniedz tīrā veidā un kā uzkodu pie alus. Labu apetīti
Lasis, vai cita trekna zivs - 1.5kg Žāvētas melnās plūmes - 200gr Žāvētas aprikozes - 200gr Valrieksti - 200gr Sīpoli - 1gb Burkāni - 1gb Majonēze - 200gr
Pagatavošana:
Laša fileju apkaisa ar sāli un ieliek dziļā pannā, kurā ieklāts divās kārtās follijs. Iemērc ūdenī žāvētos augļus un riekstus uz kādām 20-30minūtēm, vēlāk izņem no ūdens un sagriež nelielos gabaliņos. Notīra sīpolu, sagriež sīkos kubiņos un apcep eļļā kopā ar burānu, kas sarīvēts uz rupjas rīves. Pēc tam samaisa sīpolu un burkānu ar sagrieztajiem žāvētajiem augļiem un riekstiem un majonēzi un to visu liek virsū laša filejai. Pannu ieliek karstā cepeškrāsnī un gatavo 20-35minūtes. Zivi ar žāvētajiem augļiem pasniedz tieši uz follija.
Sagriež fileju gabaliņos, apkaisa ar sāli un apcep sviestā. Pievieno sīki sagrieztus sīpolus, tomātu pastu, sāli, papriku, sinepes un pievieno nedaudz ūdeni. Sautē, kamēr zivs paliek mīksta un vēlāk pievieno krējumu. Pasniedz apkaisītu ar sīki skapātiem zaļumiem.
Līdaka - 1gb Pipari - pēc garšas Spilvas brokastu majonēze - 5ē.k.(atkarīgs no līdakas lieluma) Ķiploki - 2daiviņas Dilles - pēc garšas Siers - 50gr
Pagatavošana:
Pārgriež līdaku pa muguru uz pusēm, izņem iekšas iesāla un ar maļamo samaļ nedaudz piparus dažādus (der arī veikala 5 piparu maisījums), atstāj uz dienu ievilkties. Tad, ja līdaka ir apmēram 1.5 kg liela, ņem spilvas brokastu majonēzi, apmēram 5 ēdamkarotes,,ar ķiplokspiedi izspiež 2 daivas ķiploku, pieliek smalki sagrieztas dilles(cik daudz gaumes jautājums), sarīvē 50 gr. sieru(parasti Holandes) To visu samaisa un vienmērīgi uzsmērē uz līdakas. Liek uz grila un cep kamēr majonēzes virskārta paliek nedaudz brūna. Sanāk ļoti sulīga un garda. Cepšanas ilgums apmēram 20-25 minūtes.