Sastāvdaļas: Zivis - 700gr Krējums - 100gr Rīvmaize - 60gr Olas - 2gb Sviets - 40gr Sāls
Pagatavošana: Notīrītām zivīm(ar ādu) izņem mugurkaula asaku, ar āmurīti mazliet padauza un apsāla. Tad liek krējumā un patur 10-15minūtes, apviļā sakultās olās un rīvmaizē. Cep sviestā, kamēr gatavas.
Sastāvdaļas: Līdaka (apm. 800gr) Kartupeļi - 1kg Speķis - 100gr Malti sarkanie un melnie pipari, zivju buljons, sāls, pētersīļi.
Pagatavošana: Līdaku notīra, atdala asakas. No galvas un asakām vāra buljonu, pievienojot garšvielas. Kartupeļus sagriež salmiņos un apsāla. Dziļāku cepešpannu ieziež ar sviestu, liek pusi no kartupeļiem, apkaisa ar pētersīļiem, sarkanajiem un melnajiem pipariem. Virsū liek zivi, pievieno atlikušos kartupeļus, uzreiz apkaisa ar sāli un pipariem. Pievieno kubiņos sagrieztu un atsevišķā pannā apceptu speķi. Pārlej ar buljonu. Cep cepeškrāsnī, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini.
Pagatavošana: Vēdzelei novelk ādu un sadala filejas gabaliņos, tos apcep eļļā ar smalki sagrieztiem sīpoliem. Pielej nedaudz ūdeni, pievieno tomātu biezeni, krējumu, lauru lapas, piparus, sāli un nedaudz miltus. To visu sautē 20-30minūtes. Sanāk uz 3-4personām.
Pagatavošana: No vēdzelēm noņem ādu, iztīra iekšas, izņem aknas atbrīvo no tām žulti. Zivs mīkstumu sagriez porcijās, apkaisa ar sāli un pipariem, apvārta miltos un apcep eļļā līdz pusgatavībai. Kastroļa apakšu apkaisa ar apceptiem sīpoliem, uzliek virsū zivs gabalus, vēl pa virsu liek atkal sīpolus sajauktus ar novārītām kaltētām sēnēm, sīki sagrieztus salmiņos sālītu gurķi un vēdzeles aknas. Aplej ar buljonu, vīnu un uz mazas uguns sautē līdz gatavībai. Gatavu vēdzeli liek traukā, apkārt saliek sēnes, dārzeņus un aknas, aplej ar sulu(kurā tas sautējās), apkaisa ar sīki sakapātiem pētersīļiem. Par garnīru izmanto vārītus kartupeļus.
Pagatavošana: Zandartu sagriež gabalos, iezieš ar sāli un pipariem, apvārta miltos un cep no abām pusēm, līdz gatavs. Sīpolus sagriež gredzenos, apkaisa ar miltiem un cep kausētā sviestā, kamēr paliek zeltaini, pēc tam saliek sīpolus sietiņā, lai notek sviests. Gatavo zandartu liek uz šķīvja, garnīram liek klāt ceptus kartupeļus, apkaisa ar ceptiem sīpoliem un sakapātiem zaļumiem, izrotā ar daivinās sagrieztiem tomātiem.
Kabačus notīra, sagriež, mazākos sagriež gredzenos, bet lielākos šķēlītēs, apkaisa ar sāli un cep sviestā. Porcijās sagrieztu zivi arī apkaisa ar sāli un pipariem, nopanē miltos un cep sviestā. Apcepto zivi pārliek uz cepeškrāsns pannas, uzber virsū sagrieztos, apceptos kabačus, aplej ar krējumu, apkaisa ar sieru, kas samaisīts ar rīvmaizi, pa virsu uzliek nedaudz sviesta un liek cepeškrāsnī. Pasniedz ar visu cepeškrāsns pannu. Šādā veidā var pagatavot arī mencu, zandartu, līdaku un samu.
Baklažānus nomizo, sagriež gredzenos, apkaisa ar sāli, panē miltos un liek cept eļļā. Zivs porcijas gabalus apkaisa ar sāli un pipariem, nopanē miltos un cep eļļā. Vēlāk uz cepešpannas liek zivi, tai apkārt apceptos baklažānus, to visu aplej ar tomātu mērci, apkaisa ar zaļumiem un liek uz neilgu laiku cepeškrāsnī. Zaļumus iepriekš samaisa ar smakli sakapātiem ķiplokiem. Tādā veidā var pagatavot arī mencu, zandartu, līdaku, samu, paltusu un buti.
1 kg zandarta, 200 gr baltmaizes mīkstuma, 300 gr piena, 100 gr saldā krējuma, sāls,pipari pēc garšas, 100 gr sviesta, 3-4 olu baltumi, 30-50 gr rīvmaizes, 100 gr šampinjonu vai baraviku, citrons.
Pagatavošana:
Zandartam izņem asakas,nogriež galvu,spuras un nomazgā.Fileju sagriež nelielos gabalos un divas reizes izmaļ caur smalko sietu,malšanas laikā pievienojot arī baltmaizes mīkstumu. Iegūto masu liek katlīņā,pievieno saldo krējumu,sāli,piparus un sviestu.Ar koka mentīti visu rūpīgi samaisa.Atsevišķi saputo olu baltumus un uzmanīgi iecilā masā.Veidni ieziež ar sviestu,izkaisa ar rīvmaizi.Sagatavotajā veidnē liek masu un karsē ūdenspeldē apmēram 45-60 minūtes.Gatavo suflē pasniedz ar mērci.Mērces gatavošana-no zandarta asakas,galvas un spurām izvāra buljonu,izkāš un pievieno pusi no citrona sulas,sīki sagrieztas ,apceptas sēnes un uzvāra. Divas ēdamkarotes miltu apcep sviestā un pievieno sagatavoto buljonu.Mērci uzkarsē,bet nevāra.
100 gr zandarta filejas, viena ēdamkarote kviešu miltu, augu eļļa cepšanai, 50 ghr baltmaizes mīkstuma, 1/2 glāze piena vai buljona, 1/2 ola, sāls.
Pagatavošana:
Zandarta fileju ierīvē ar sāli,apviļā miltos un sakarsētā eļļā strauji apcep.Baltmaizi sagriež plānās šķēlēs ,pārlej ar buljonu vai pienu,lai izmirkst. Apcepto fileju un izmērcēto baltmaizi kārto ietaukotā veidnē,pārlej ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Pasniedz ar dārzeņu salātiem.
Traukā iesit olas, pieliek miltus, mazliet sāli, to visu sakuļ un pielej vienu tējkaroti piena. Pieliek daudz sasmalcinātu pētersīļu zaļumu. Šādā masā iemērc zivju filejas gabaliņus, cep eļļā no abām pusēm. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem un dārzeņu salātiem.
Zivs fileju atdala no ādas un asakām, sadala 4gabalos, uz katra gabala pa vidu uzliek sviesta pikucīti ar kapātiem zaļumiem un citrona šķēli un gabalus satin desiņā. Katru satīto gabaliņu apmērcē olā un rīvmaizē. Liek cepties, cep lielā eļļas daudzumā. Pasniedz uz maizes šķēlēm, kas apceptas sviestā aar kartupeļiem, kas sagriezti salmiņos, marinētiem augļiem un citronu. Izdekorē ar zaļumiem.
Brekšus notīra un sadala gareniski un divām daļām, tad katru daļu sagriež porcijās. Cepešpannu noziež ar sviestu un tad liek virsū zivju porcija gabalus, bet tiem pa virsu liek rīvētus mārrutkus, pievieno lauru lapu, ielej daļu zivju buljona un sautē uz vidējas uguns zem vāka, vai bez vāka cepeškrāsnī. Miltus apcep eļļa līdz zeltītai nokrāsai, samaisa ar atlikušo zivju buljonu un ļauj uzvārīties, visu laiku vienmērīgi maisa ar koka karoti, pievieno krējumu, etiķi, sāli, nedaudz cukuru un ļauj uzvārīties vēlreiz. Ar iegūto mērci aplej zivs gabalus cepešpannā un sautē 3-4min. Kad zivs gatava, tad garnīram klāt liek vārītus kartupeļus, aplej ar mērci, kurā zivs gatavota un apkaisa ar zaļumiem.
Noņem ādu no zivs filejas, izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu kopā ar aukstā ūdenī izmērcētu baltmaizi, pievieno olas dzeltenumu un sviestu. Iegūto massu sakuļ ar mikseri, vai lāpstiņu, pēc tam izveido no tās bumbiņas, ieliek formā, aplej līdz pusei ar ūdeni un liel cepeškrāsnī uz 20-30min.
Mencas fileju apkaisa ar sāli, sagriež lielās šķēlēs, apvārta miltos un apcep karstā eļļā. Baltmaizi sagriež plānās šķēlēs, aplej ar pienu un ļauj uzbriest. Mencu un maizi liek kārtām formas traukā, kas iesmērēts ar eļļu un apkaisīts ar rīvmaizi, pa virsu uzlej sakultu olu, kas sajaukta ar miltiem. Liek karstā cepeškrasnī, cep pusstundu. Gatavo sacepumu sagriež porcijās un liek šķīvī. Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem un var apliet ar mērci.