Sastāvdaļas: līnis sāls skābs krējums dilles Gatavošana: Līni noberzēt ar sāli un patīrīt zvīņas (tiem, kam negaršo dūņu garša) vai vienkārši nomazgāt (tiem, kam nav pretenziju pret dūņu garšu). Sagriež gabalos, apsāla un nedaudz cep karstā eļļā. Līni liek kopā ar krējumu un dillēm mikrenē sautēties apm 1 stundu. Garšo ideāli. Tikai asakas daudz. Ja gribi dot mazam bērnam, tad jāmaļ kotletēs, jo izlasīt ir neiespējami. * ar laiku var variēt - var apcept vairāk un sautēt mazāk, galvenais tās dilles.
Sastāvdaļas: (4 personām) 4 nelielas sarkanās bietes, notīrītas un sagrieztas sīkos salmiņos 6 limetes citroni – izgrieztas “filejas”, savācot iztekošo sulu 1 ķiploks, sagriezts plānās šķēlītēs 600 g zandarta fileja lociņi, sīki sagriezti olīveļļa sāls un pipari cukurs timiāna zariņi (pēc vēlēšanās) Gatavošana: 1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Sagatavo bietes, ķiplokus, limetes, liek uz alumīnija folijas. Pievieno limetes sulu, nedaudz piparus, cukuru, sāli un vienu šļuku olīveļļas. Foliju cieši aizloka, liek cepeškrāsnī un cep nepilnu stundu. 2. Zandartu apsāla un iepiparo, pēc vēlēšanās pieliek timiāna lapiņas. Cep karstā olīveļļā uz pannas. Filejas liek uz iepriekš sasildītiem šķīvjiem, apkārt kārto bietes, pārkaisa ar sakapātiem lociņiem. Gatavošanas laiks: ~ 1 stunda
1 kg svaigas foreles 1 bundža tomātus bez mizas 2 daiviņas ķiploka Svaigs baziliks Sāls, pipari
Pagatavošana:
Sakapā ķiploku un baziliku un sajauc ar nomizotiem tomātiem. Apkaisa ar sāli un pipariem. Zivi liek uz cepamās plāts ar ādu uz leju. Apber ar sagatavoto maisījumu, izmantojot ēdamkaroti. Cep aptuveni 25 minūtes 200oC temperatūrā.
Sastāvdaļas: zivs fileja sāls citronpipari vai zivs garšvielas ķiploks citrona sula siers Gatavošana: Fileju liek uz mazliet ieeļļotas cepešpanas, pa virsu garšvielas (sāls +citronpipari, vai zivju garšvielu), mazliet sīki sasmalcināta ķiploka, pārslaka ar citrona sulu. Pa virsu var likt siera šķēlīti. Cep kamēr gatavs. Pasniedz ar rīsiem.
Zivi iztīra, notīra un sadala gabalos. Tad liek kārtām stikla traukā, katru kārtu apberot ar sāls un cukura maisījumu(proporcija:2daļas sāls un 1daļa cukura). Kad stikla trauks pilns to pārklāj ar pārtikas plēvi un liek virsū kādu smagumu. To visu atstāj istabas temperatūrā uz 12stundām. Pēc tam liek ledusskapī un lieto pēc vēlēšanās. Liekot uz sviestmaizēm zivij var pievienot piparus, sīpolus, citronu...kas nu kuram garšo. Šo procedūru var paveikt arī pie ūdens. Jāpaņem līdz tikai cukurs, sāls, stikla trauks(der arī cits, protams), pārtikas plēve un labs nazis ar ko sadalīt zivi. Dabā nostāvēties zivi liek ēnā.
Zivis notīra, nomazgā. No galvām vāra buljonu, izkāš. Buljonā liek no asakām atdalītas zivis, sēnes, kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Pieliek sviestā apceptus dārzeņus, tomātu biezeni, tomātu šķēles uzvāra, pieliek krējumu. Pieber piparus un ļauj zupai 10 minūtes piesātināties. Katrā šķīvī liek sarīvētu ķiploku un zaļumus.
Veidnē liek porciju gabalos sagrieztu zivi, pārlej ar mērci, ko pagatavo no dotajiem produktiem, pārkaisa a sieru, rīvmaizi, pārlaista ar eļļu. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes.
Vārītas olas pārgriež uz pusēm un rūpīgi izņem dzeltenumu. Šprotes vai šprotu pastēti izberž caur rupju sietu kopā ar dzeltenumiem. Sagatavotajai masai pievieno citrona sulu un konservu eļļu vai majonēzi un visu izmaisa. Ar šo masu pilda olas baltuma pusītes, pārlej ar majonēzi un rotā ar sīki sagrieztiem lociņiem. Lai olu pusītes būtu stabilākas, tām var nedaudz nogriezt apakšas.
Notīrītas karpas smalki sakapā, pieliek speķi, olas, sviestu, krējumu, sāli, piparus, rīvmaizi un samīca. Izveido kukulīti, virsū iespiež gareni sagrieztus speķa gabaliņus, apkaisa ar rīvmaizi, liek uz plātes un cep krāsnī, aplaistot ar sviestu. Gatavu pasniedz ar mērci, kura pagatavota no skāba krējuma, un lapu salātiem. Tāpat var gatavot līdaku un zandartu.
1. 400g zivs filejas bez asakām un ādiņas(bute,zandarts) 2. 1 tējk.sāls 3. ¼tējk.balto piparu 4. 150g caurauguša speķa 5. 2 baltmaizes šķēles 6. rīvētas citrona miziņas 7. 1 saišķītis pētersīļu 8. 80g rīvēta siera 9. 50g margarīna Eve vai sviesta
Pagatavošana: 30 min.
Zivis apkaisa ar sāli un pipariem.Liek cepamā traukā.Speķi sagriež plānās šķēlītēs un pannā bez taukiem nedaudz apbrūnina.Noceļ pannu no plīts.Pievieno sadrupinātu baltmaizi,rīvētu citrona miziņu un sasmalcinātus pētersīļus. Maisījumu nedaudz atdzesē.Tad pievieno rīvētu sieru.Zivs filejas pārklāj ar speķa un siera maisījumu.Virsū liek nelielas sviesta piciņas.Cep cepeškrāsnī 225 C apm.15-20 min.
Pasniedz ar salātiem un kartupeļu biezeni.Rotā ar citrona šķēlītēm.
Karpai notīra zvīņas un iztīra iekšas. No iekšpuses un ārpuses ierīvē ar sāli. Daudz daudz ķiploku izspiež un ar to arī ierīvē kā karpas iekšpusi, tā ārpusi. Tad karpu bagātīgi ieziež ar majonēzi (hmm.. arī no iekšpuses un ārpuses). Cep cepeškrāsnī.
1. Svaiga iztīrīta zivs(jebkura lieluma,cik nu atļauj ugunskurs un zvejnieka veiksme) 2. Ķiploki 3. Sīpoli(var arī lokus) 4. majonēze(asāka) 5. sāls 6. pipari
Pagatavošana: 40 min.
Zivi ieziež ar sāli,pipariem. Zivs vēderā saliek 3-4 ķiplokus,sīpolu lokus vai ripiņas. Piepilda ar majonēzi vēdera masu un saziež no ārpuses zivi. Apkārt satin ar foliju,labāk vairākās kārtās,lai neiztek cepjot. Cepj tāpat kā šašliku uz oglēm,bet dabā-uz ugunskura.Ilgums loti atkarīgs no zivs lieluma,tomēr nebaidaties-nepiedegs,ja pārcepj.Kad nogatavojas?To var noteikt pēc svara-izcepjoties paliek vieglāka.
1. Zivis (kādas ir) 2. pēc vajadzības gaišais alus 3. eļļa 4. olas 5. pusrupjie milti 6. sāls 7. citrons
Pagatavošana:
Zivis pēc vajadzības sadalām porcijās, nosusinām, alū iekuļam olu dzeltenumus, pēc garšas pieliekam sāli un pakāpeniski iekuļam miltus, līdz iznāk gluda mīkla. Tad pievienojam stingri uzputotu olas baltumu. Šajā mīklā mērcējam zivs porcijas un sakarsētā eļļā cepam brūnas. Katrai porcijai uzliekam citrona šķēlīti.
Visas minētās garšvielas vāra ūdenī, apmēram 20minūtes. Tad pievieno notīrītus ruduļus. Vēlreiz uzvāra un atstāj tos karstajā buljonā vēl uz 20min. Pasniedz uzsildītā traukā, aplejot ar mērci un dekorējot ar citrona un apelsīna šķēlītēm. Mērcei: 200g olīvelļas, 20g bazilika, 5g estragona, 5g purava, 5g kindzas, ķiploka daiviņas, citrona sulas, 10g sāls un pipari pēc garšas. Aizdaram vēlams izmantot kraukšķīgi apceptus kartupeļus, kas bagātīgi apkaisīti ar pētersīļiem.