5. maijs. Daugava - Nāves sala Nolēmu, ka jāpārbauda piemājas ūdeņi. Cope no saullēkta līdz pusdienlaikam. Rezultāts ļoti bēdīgs - katram pa 2 zemmēri, kolēģim piezvejā kilogramīgs breksis uz rotiņa (aiz spuras), man zemāk redzamais kuprainis 480 grami.
Secinājums - Ļoti lielas aizdomas, ka Nāves salā ir maluzvejnieku paradīze, kur neviens likumsargs neko nevar padarīt. Pieļauju, ka sistēma ir sekojoša -uz salas pie iebrauktuves izsēdina "dežurantu", kurš nepieciešamības gadījumā padod telefoniski ziņu darboņiem salas iekšienē ap tīkliem par 3.-šo personu iespējamu iejaukšanos. Tik pasakainas līdaku vietas, bet ir tikai zemmēri. Skumji...
6. maijs. Aiviekste - Lejpus Aiviekstes HES / Augšpus Krievciema Viesojoties pie vecākiem nolēmu pastaigāt kādu stundiņu gar upes krastu ar spiningu. Rezultāts - viena knapmēra un viena zemmēra līdaciņa, kura bija 2 vobleru garumā. Abas uz X-RAP pie paša krasta.
Secinājums - mazo HES apbūve ļoti ietekmējusi zivju populāciju upē.
Tā nu diena noslēgta, lielākās bija 1,8 un 2kg. divi mēriņi un divi ašuki uz virtuvi.
Martin, Tu šīs reizes pa slepeno ņemies vai kaut kur citur?! Slepenā dzeloņvaigiem konkrēti noveicās, ka es Vācijā biju visu nedēļu - sezonu nesanāca līdz ar to atklāt.
P.s. pačolēju, ka te visiem jau pirmās līdakas. Neizturēju un vakar arī noskrēju līdz pilsētas ezeriņam sīceni patrenkāt un papeldināt. Pārs stundiņu laikā uz līdaku makšķeri 2 copes - 1 garām, 1 mēriņš ieradās mājās - nodegustēt, kā tā līdakas gaļa garšo, citādi jau piemirsies ...
Tatad , šogad planoju beidzot to lietu iekustinat ta kartigak , naudu esmu iekrajis , tagad butu labi sameklet labu gumijas laiveli! Apmeram 130-180 lati butu labi. Varbut kads var ieteikt ?
Novēlotas atskaites par pirmo maija nedēļu. 01.05.2012. Vieta: Gauja. Posms aptuveni 10 km gar Igaunijas robežu ar laivu. Dodamies ceļā ap septiņiem un pusē astoņos esam pie upes. Piebraucot pie Gaujas skats nav no iepriecinošākajiem. Ūdens liels un duļķains, laikam vainīga Melnupe, kas, tekot pa mālainajiem krastiem, sacūko arī Gaujas ūdeni. Tā kā esam atbraukuši, tad variantu nav, dodamies! Paņemu jauno Salmo Elite X-Twitch kātu, pielieku veco spoli, kurai meistars atgrieza dzīvību, sasienu un varam sākt savu braucienu. Garastāvoklis labs, jo ir taču svētki, beidzot var sākt spiningot. Esam nobraukuši gandrīz pusi no maršruta, kad sajūtu pirmo copi uz Yo-zuri Crystal Minnow, bet līdz laivai tā arī līdacēns nenonāk. Liels jau nu gan nebija, bet vismaz parādās kaut kāda cerība un ūdens arī mazliet noskaidrojies, bet copes neturpinās. Čoms beidzot tiek pie pirmās šīs sezonas līdakas (35-40 cm). Bilde, buča un līdacēns aizpeld atpakaļ. Apstājamies Igaunijas pusē, uzkurinam ugunskuru, uzcepam desas. Pilnīgākais miers un laime. Tikai zivis varēja izrādīt mazliet lielāku aktivitāti. Esam paēduši un laiks doties tālāk. Pabraucam garām Lipšu tiltam, beidzot viena piesakās, bet arī to nesanāk dabūt līdz laivai. Iebraucam Attekā, kas izveidojusies pirms aptuveni 5 gadiem. Skumiji, bet vienīgais, ko noķeram ir tīkls, izskatās aizmirsts. Padarbojos ar nazi un atstāju tīklu krastā, lai īpašniekam prieks!
Rezumē: Gaujā vēl īsti nav ko darīt, jo parāk liels līmenis un zivis izklīdušas pa visu akvatoriju un grūti sameklējamas. Atstāšu Gauju vasaras mēnešiem, kad lomi tur neliek gausties.
02.05.2012. Viete: Bērzezers Ienāca prātā ašā ideja pārbaudīt vienu ezeru netālu no vasarnīcas. Pie ezera biju ap trijiem. Nolēmu ezeram veltīt dažas stundas, jo katru gaud pavasarī izdodas tikt pie kādas zobainās. Sastellēju savu jauno Shimano Catana CX kātiņu un dodos uz ezeru. Šoreiz esmu nolēmis bradāt, jo ezeram ir viegli bradājami krasti un pavasarī tur uzturas līdakas. Esmu ekipējies ar dažādiem rotiem un dažām gumijzivīm, jo ķērāju ezerā ir padaudz, jāsaka ‘paldies’ bebriem! Sāku savu bridienu, bet copju nav, pilnīgi nekā. Neredz pat izgājienus. Tikai zalkši laiski sildās ezera krastā un priecājās par pavasara saulīti. Tā arī šajā reizē netieku pie savas pirmās pavasara līdakas.
Rezumē: Domājams, ka lielu iespaidu uz šo ezeru ir atstājušas maluzvejniecības sekas. Nav normāli, ka vasaras rītos ezeru pārsteidz ap 50 ūdām. Līdakām grūti izdzīvot šādos apstākļos, žēl, bet tā ir realitāte daudzos manas puses ezeros.
03.05.2012. Vieta: Taču atteka pie Gaujas Pieceļos no rīta sešos, paņemu kātu un dodos ar riteni uz 15 km netālo taču atteku. Esmu klāt, mežš jau sen pamodies, Gaujā līmenis augsts, tikai duļķis nav vairs tik liels, bet man doma ir par attekas izpēti, nevis Gaujas. Pirmo iespaidu sagrauj Ņiva, kas stāv pie attekas. Mašīna man pazīstama, vietējie maliķi, kas izkasuši Bērzezeru, tagad ķērušiem klāt Gaujas attekām. Noslēpju riteni un dodos attekas virzienā. Švaki, copju nav, izgājienu ar neredz, bet vietas ļoti cerīgas. Dažās vietās attekā pamanu raksturījo tīklinieku kokus... Vīri jau ap deviņiem dodad prom. Mani nepamana, bet laikam nojauš, ka es vēroju viņus, jo pieiet pie grāvja, kas savieno Gauju ar atteku, un cenšās saskatīt manas pēdas. Garastāvoklis nav īpaši iepriecinošs. Atteka ir izkāsta, ‘malači’! Izgājienu nav, copju nav. Tātad arī šodien pie līdakas netieku.
Rezumē: Šādas vietās, kur inspektori nav kāju spēruši un ir grūti piekļūt, maliķus izkontrolēt nav iespējams. Atteku nav grūti nokāst, atliek tikai pielikt mutei priekšā tīklu un zivis, dodoties uz Gauju, saiet tīklā. Skumji.
05.05.2012. Vieta: Salaiņa ezers Pamostos ar lielisku noskaņojumu. Ap pusē septiņiem jau esmu pie ezera, piepumpēju laivu, salieku kātus un dotos ezerā. Rīts ir bez vēja, silts, pīles perās kā trakas. Sāku ezeru ķemmēt ar vobleriem. Rapalas Clackin minnows iet mazliet pa dziļu, jo vienīgais, ko uz viņa noķeru ir pērnās lapas. Pagājušas kādas divas stundas un viens interesants makšķernieks jau dodas krastā, kātus nemana un ātrā nozušana liecina par to, ka kārtējais maluzvejnieks. Samierinos ar to un spiningoju talāk. Beidzot uz elektro zaļas Relax gumijas pirmā cope. Ezers daudz dzīvīgāks par iepriekšējām ūdenstilpēm, kur šogad esmu bijis, varbūt tāpēc, ka vidējais dziļums ir 1,7 m un tas ir paspējis uzsilt ātrāk. Var redzēt, ka pa zālēm aiziet kādas palielākas zivis. Noenkurojos pērno niedru laukā un sāku to ķemmēt ar Rapalas pretzāļnieku. Kāda picpadsmitajā metienā beidzot ir cope un līdacēnu veiksmīgi ieceļu laivā. Urrā! Pirmā līdaka šogad. Lēnām apcopēju uzsilušos ezera līčus, manu pa kādam izgājienam. Tikai vējš ir sacēlies un briesmīgi velk pa ezera klajumu, tāpēc slēpjos aizvējā un meklēju tur līdakas. Izdomāju izmēģināt vietējā meistara karoti, ar kuru bijuši labi lomi. Iemetu smukā vietā, nogriežas labs mutulis, viegls uzsitiens pa bleķi un viss. Kas tas bija, nezinu! Pēctam seko vēl daži izgājieni un copes, bet pie mēra līdakas tā arī netieku. Vējš nomainās jau trešo reizi un atpūš lietus mākoņus un es nolemju savu copi beigt.
Rezumē: Ezeru noteikti apmeklēšu vēl, bet kretinē situācija ar tīkliem, jo pat līdacēnam uz muguras bija tīkla pēdas. Ezers ļoti perspektīvs, kur varēs izpausties ar tviču. Tā man gāja pirmajā maija nedēļā. Nekas spožs nebija, bet atpūtos labi un tas ir galvenais!
svaigais es noteikti skatītos uz divdaļīgu kātu nevis teleskopisko....ja pats pa Rīgu grozies, tad aizej kaut uz to pašu salmo, pārdevēji pakonsultēs....katrā ziņā galvenais ir saprast kā un kur Tu taisies ķert un kāda būs mērķa zivs...
Ritens gar zem', pats gar zem', pill mut a zem' - viss zob a pa zem'..!!!
piekrītu Zivniekam. Divdaļīgais. Twitcham un džigam ideālākais variants ir viendaļīgais, bet man nav reāli dēļ transportēšanas - cita jūtība. Teleskopisko var ņemt, ja spiningo ļoti reti un iemetieni ar spiningu ir retāki nekā no pudeles
Svaigais, nu tādās naudās laikam būs jāskatās uz kāda Navigatora pusi. Itkā jau nav ne vainas laivelēm. Ja vēl pičinīsi kādu cietāku grīdu ko ielikt, lai var kājās piecelties vismaz čurājot, būs pavisam ok. Špini toč nejem teleskopisko. Ir Šimanim viens pavisam budžeta modelis - Vengeance. Es teiktu, pat ļoti labas kvalitātes kāts, par labu ciparu. Man kā viens no kātiem ir šāds 2,40m 7-21 gr. Ja ir bijis līdzi kā vienīgais, ir gadījies ar šo gan zanderi džigot, gan ašuku maili paraustīt, gan kādu smuku līdaku izstīvēt. Ir jāiet pa bodēm, jāčamda kāti. Ja tev budžetā iekļaujas, varētu būt labs allround kātiņš.
Ja veiksme pagriež tev mugurpusi - izmanto situāciju, noliec to!
Ko sakat par Holiday? Es te ta apjautajos , sakot ka labas , esot gan grida , gan borti piepusamie , esot tadas ( cena ar pie 180 ) , uz kuru bortiem pat sedet varot . Mineja vel AVP audu , varbut maldos .