Sancho, vēži ir nevis ēdami, bet baudāmi , jo tie nav parasts ikdienas ēdiens - tie ir delikatese... Vēžu ēšanas īpatnības ir mūžīgā tēma... Tie kas nezina kā gatavot vēžus un tos ēst, pamatieskatu var gūt šeit: http://parcopi.lv/forum/5-27-1#325 Pastāstīšu savu personīgo skatījumu par vēžu ēšanu. Ja esi nokļuvis vēžu ēšanas lietpratēju kompānijā, tad mazliet ir jāpiedomā pie tā, kā ēst vēzi, neaizskarot viņu īpašās jūtas pret šo ēdienu ... Atzīšos, tagad arī es pats jūtu visai lielu neiecietīgumu pret cilvēkiem, kas nepareizi un bezkaunīgi ēd vēžus, piemēram, demonstratīvi bļodā atrokot lielāko vēzi, to apēst ne tuvu pilnīgi no iespējamā un steigt atkārtot procedūru :DDDD... Tātad es vēzi ēdu sekojošā secībā. Sāku ar galvkrūšu bruņas noņemšanu no vēža muguras. Izēdu visu, kas zem tās atrodams, lai gan ēdams tur ir ļoti ļoti maz :), drīzāk tik biku apsūkājama tā bruņa ir... Tad ķeros pie vēža spīlēm. Katru vēža spīļu posmu (bet ne tikai pašas spīles) atdalu, vai nu izņemu gaļu nolobot čaulu vai ar zobiem kārtīgi izkošļāju katru spīļu posmu. Arī pārējās kājiņas, pēc spīļu apēšanas katru izkošļāju, pirms tam atdalot kājiņu posmiņus to savienojumu vietās. Pēc kājiņu ēšanas pabeigšanas, atdalu astīti no visa pārējā, tā lai neietu zudumā ne drusciņas no gaļas. Kuņģi un žaunas izmetu (lai gan daži ēd žaunas) , bet daļu zem žaunām izkošļāju un izsūkāju kārtīgi. Un tik kad pārējā vēža daļa "noēsta", ķeros pie vēža gardākās daļas - astītes. Nolobu tai riņķī čaulu. To kas paliek pāri, rūpīgi sadalu uz pusēm un izņemu laukā tievu, melnu diedziņu - vēža zarnu. Ar neviltotu baudu apēdu garšīgo kumosu. Alu lietoju vienmēr, ēdot vēžus, jo abas šīs komponentes kopā saderās vienkārši lieliski. Tātad iesācējiem iesaku, pirmkārt, nekad nesākt ēst vēzi no astes - tas ir netaktiski un nesmuki attiecībā uz citiem kompānijas locekļiem. Otrkārt, nešķirot atklāti vēžus kopējā bļodā, bet gan ņemt vēžus pēc kārtas. Pats galvenais, vēžus jāēd lēnām, nesteidzoties, izbaudot ēšanas procesu...
Es domāt, ka vēžus var, teorētiski, ēst visu gadu, taču lai vēži paspēj palaist pasaulē jauno paaudzi un paaugties, nometot čaulu, tad tos arī cenšas ķert sākot tikai ar jūliju...
Vēži jau tiešām ir ļoti laba un garda delikatese,kas nav domāta ātrai vēdera pieēšanai,bet gan izbaudīšanai kopā ar aliņu bez steigas.Cik esmu novērojis tad upē vēži čaulu met vēlāk kā ezeros,itsevišķi ja straujāka upe tek caur mežiem,tādās ūdens vēsāks.Ir gadi kad mammām bērni zem ļipas vēl jūlija vidū.
Vēži jau tiešām ir ļoti laba un garda delikatese,kas nav domāta ātrai vēdera pieēšanai,bet gan izbaudīšanai kopā ar aliņu bez steigas.Cik esmu novērojis tad upē vēži čaulu met vēlāk kā ezeros,itsevišķi ja straujāka upe tek caur mežiem,tādās ūdens vēsāks.Ir gadi kad mammām bērni zem ļipas vēl jūlija vidū.
Pilnīgi pareizi, pagājušogad, piemēram, jūlija sākumā vienā ezerā vēži jau bija cauri ar čaulas maiņu, bet upē vēl jūlija vidū tie aktīvi mainīja vecās čaulas nost, jo, kā pareizi zivinens pieminēja, tad upē ūdens vēsāks + ja vēl upes posms apaudzis ar kokiem un ir visai apēnots...
Ja kāds lapā reģistrēts makšķernieks (vēžotājs) jūtas stiprs vēžošanas jautājumos un grib uzrakstīt kādu rakstu par vēžiem/vēžošanu, lai to varētu publicēt šīs mājaslapas rakstu sadaļā, tad to var droši darīt, sazinoties ar lapas administratoru vai ar mani. Pilnīgi tukša niša, pagaidām, mums ir ar informāciju par šaurspīļu vēžiem un signālvēžiem, var rakstīt arī par citām tēmām. Ja ir/rodas interesenti, tad var rakstīt adminam/man privāto vēstuli un visu sarunāsim...
Šaurspīļu vēžus sen neesmu ķēris,gadus 10 vismaz atpakaļ Ušurā pēdējoreiz. Par signālvēžiem neko prātīgu nepateikšu jo tos ķēris neesmu,tik zinu kad paziņas nopirka Salacā licenci uz signālvēžiem un mājās atveda apaļu 0 Ne visur viņi arī Salacā mīt,licences tirgojot jau ar nesaka kur viņi kurā posmā ir kurā ne,(saka ka ir visur un daudz)dīvaina pieeja ja grib lai iespēju robežās signālvēžus izķer,visticamāk tas ir tikai izdevīgs bizness tirgojot licenzes......
Nu pagājušonakt arī izlasījos netālu no mājām pavēžot. Pusotras stundas laikā 40 gab, kuri pievienosies man šodien vakariņu galdam un ap 80 gab, kuri turpina peldēt turpat - amnestija... Trāpījās viens milzīgs, bet tā kā nabags tiko nometis čaulu un mīskts kā skābēts gurķis pavasarī, tad viņam arī notika brīvlaišana - tiešām bija ekselents eksemplārs...