Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Lieta tāda,esmu nolēmis sākt apgūt spiningošanu. Radās diezgan nozīmīgs jautājums,esmu noskatījis kātiņu Salmo Supreme Elite 3-15 gr. Tests tieši priekš manis,kātiņš arī domāju priekš pirmā būs pilnībā ok. BET,garums 1.8m,tā kā copēšu pārsvarā no krasta,vietas: Venta,Dokupe,Bušnieku ezers. Un sāku domāt,kā ir ar to garumu,vai nebūs pa īsu!? Kā ar to iemetienu,cik noprotu,tad ar šo būs pagrūti aizmest kautkur tālāk. No 2.1m kātiem itkā varētu ņemt Jig Spin,bet kad paņemu rokās kaut kā nesaista,un nez kāpēc liekas jau zemāka līmeņa kāts. Tas 3-15 gr,un kāta svars mani pilnībā priecē ,vienīgā problēma ir ar to garumu. Gribās jau,lai būtu diezgan viegli pārvietoties,un nēbūtu baigais bomis. Internetā kaut kā nespēju vairs viņu atrast,iespējams,ka vecs modelis,tāpēc?
Un tad otrs.. Spole,izmērs skaidrs 25 jeb 2500. Domāju,ka spoli gan paņemt labu,jo kātu ar laiku mainīšu,kad prasīsies,kas labāks un vieglāks,bet spole jau var palikt. Ir kādi varianti spolei?
Garumam, protams ir nozīme, bet galvenais, ka pašam ērti. Esmu spiningojis no krasta arī ar 1.8m kātu. Vienkārši vietām jāpaceļ augša, vietām grūtāk izvadīt, bet visā visumā, ja kāts patīk, tad tāpat būs patīkami ar tādu darboties. Un metieni sanāks pietiekami tālu tāpat. Man teiksim neviens kāts nav garāks par 2.40m. Man 2.7m jau šķiet par garu un neparocīgu, nerunājot par garākiem. Toties ar šāda testa un garuma kātiņu, varēsi ērti pabaradāt arī pa mazajām upītēm, tur būs vispār pašā laikā! Spolēm ir daudz varianti, viss atkarīgs no budžeta un vēlmēm. Izmērs manuprāt būs pareizais. Nav ne vainas tai pašai Shimano Catanai, ja gribās ko labāku, tad var uzmest aci uz kādu Daiwas spoli. Gribās ne pārāk dārgu, bet labu - var Okumu palūrēt. Arī tās pašas Salmo, Elites klase nemaz tik sliktas kā mālē. Varianti ir daudz dažādi, jāskatās kas pašas patīk un, vai sakrīt pa finansēm!
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Man jau bija B variants,2.1m,5-25 grami tests,bet manuprāt par lielu priekš manis. Ja sākšu spininngot,noteikti būs jautri ar dokupi. Vienu reizi ar pludu būts,pa tukšo,ja nemaldos,pat pirmā cope. Bet atceros,ka krasts bija diezgan aizaudzis. Varbūt kādam ir,kas stāstāms.? Cik noprotu,jūs pārsvarā no Rīgas.
Man arī Ventspils nav sveša, šinīs brīvdienās kāreiz ar tur būšu. Dokupē ar spini vispār tik pāris zemmērus esmu dabūjis...maz vietu kur piekļūt, aizaugusi un diezgan caurspīdīgs ūdens...plus zemūdens mednieki tur diezgan nopietni pacentušies...īsāk tā nav labākā vieta spiningošanai. Cita lieta Venta, bet no krasta vairāk tomēr ar džigu prasās, līdz ar to, vajadzētu citu kātiņu. Būšnieku ezerā būs ok, bet derētu tomēr brienambikses, vairãk vietām piekļūsi. Uz Kuldīgas pusi Nabas ezeri, ir normãli staigãjami gar krastu, piedevãm ap Ventspili ir daudz mazās upītes, kas ir gana interesantas.Kaut kā tã. Protams, nepretendēju uz vienīgo pareizo viedokli. Skaties, domā un vērtē pats! Ne asakas!
nu...nez, ja cope tikai no krasta, tad es 1.8 neņemtu noteikti. Ja vien nestaigā tikai pa foreļupēm, bet arī tad 2metrīgs šķiet parocīgāks, var jau būt tāpēc, ka pats tik garš esmu. Ja tīri krasta cope, tad es skatītos uz 2.4. Vēl jau gan arī jautājums ar ko taisies mētāt. Ja tikai ar rotiņiem, kādu gumijas zivtiņu tad jau tāds tests ok, bet ja gribēsies kādu šūpiņu iemest, kādu lielāku, smagāku gumiju, tad baigā pārslodze...
Ritens gar zem', pats gar zem', pill mut a zem' - viss zob a pa zem'..!!!
Nu 1.80 tiešām varētu likties biki pa īsu, ja netaisies visu laiku pa krūmiem lodāt. Krasta copītei ne no krūmiem optimāli pa manam tomēr 2.30-2.40. Visādi citādi jau 1.80 būtu OK, bet zaudēsi iemetienā, kas no krasta tomēr ir būtiski. Kaut gan, kāda starpība, kāds būs pirmais kāts, ja tā lieta pielips, tāpat drīz nāks klāt nākamais instruments un tad jau pats jutīsi, kā trūkst, kas nepadodas un ko vajag. Ja meklē spolīti budžeta klasē un nerukāsi ar lieliem svariem, tad paskaties uz Okuma Safina Noir. Kādreiz paņēmu tīri joka pēc dēļ nelielās cenas, bet spolīte uz light (manās acīs mikro) jiga rukā jau trešo sezonu. ar 0.6 PE auklinu cilpas var būt tikai ar 3-4gr, ar lielākiem svariem kasjaku nav bijis. Slodzi turējusi labi, gan brangāku zivīti, gan zacepus, utt. par tām kapeikām līdzīgu spolīti neesmu manījis.
Ja veiksme pagriež tev mugurpusi - izmanto situāciju, noliec to!
man no krasta ķerot ir 3m kāts, lai riktīgi var ieplivināt. tests gan ir lielāks. no laivas gan vajag īsāku un skatoties kādu vilkšanas tehniku izmanto. 1,8-2,1 izmantoju foreles ķerot pa mazajām upelēm.
Aigar,tu minēji,ka džigam nebūtu piemērots,prāsās lielāku testu džigam? Es jau arī nācu,un tāpēc prasīju par to garumu,jo liekas,ka būs pa īsu,bet gribās,laivā ir ērti un nav čomam pa galvu jādauza ar to kātu. Spinningot ar 3m kātu.
kristishs, nekā smieklīga par tiem 3m nav. Ja vajag tālu metienu, tad citādi to nepanāksi.
Quotekristishs ()
Aigar,tu minēji,ka džigam nebūtu piemērots,prāsās lielāku testu džigam?
džigam prasās džiga kātu Cik atceros kaut kādu savu sensenu Supreme Salmo kātiņu, bija baigas ļurīgas puņķis, nezinu, kā uz viņa džigojot delikātās copes jutīsies.
Ja veiksme pagriež tev mugurpusi - izmanto situāciju, noliec to!
Visvairāk izmantošu rotiņus,gumijas,mazos voblerīšus. Džigs līdz kādiem 10gr,max. Tests mani apmierina,bet tas garums un tas cietums ko martins_ minēja. Laikam sākšu skatīties uz kādu 2.1m - 2.4 m...
man ir ērtāk spiningojot no krasta, izdarot tālus metienus-gan Lielupē, gan Ventā, gan Gaujā, gan ezeros. ar īso kātu man jau ap pusdienlaiku sāk sāpēt mugura un plecs, jo jāpiepūlējas, lai izdarītu tālu metienu. esmu arī Aluuksnes ezerā un citos no laivas copējis ar 3m- nav ne vaines- tikai izvadīt zivi pie laivas bik grūtāk. bet ja meistarība pietiek, tad nav ne vaines.