Vakar biju Daugavā patrenēties ar sacensību sistēmas montāžu - šoklīders un slīdošā barotava. Strādāja viss kā pienākās. Upes reljefa un gultnes dēļ daudz materiāla pēc copēm atstāju Daugavas dzelmē (3 sistēmas un 9 pavadiņas) Esmu atsvaidzinājis iemešanas iemaņas un atguvis ticību Daugavas zivju resursiem. Šajā vietā Izvilku krietnu daudzumu cepamzivju Tajā skaitā vienu breksi mazliet zem 2 kg
Lielajam breksim sāna svaigi kosta rēta. Jautājums - ja breksis ir ap 2 kg. cik lielai jābūt līdakai, lai šādu breksi ķertu savai maltītei?
Esmu nolēmis turpmāk nedaudz aktīvāk pievērsties fīderim. It kā viss skaidrs. Ir gan brekšuki, gan sīkaļas lomā tikuši. Bet gribētu zināt spečuku viedokli par barībām, iebarošanām utt... tjipa, plaša pamuldēšana, kas, kur, kā sakarā ar iebarošanu, cik bieži jāpārmet, kāda pavada, kāds āķītis, kas upē, kas ezerā labāk.... aicinājums dalīties pieredzē.
Papildināšu Borodas jautājumu sarakstu: - Kāda nozīme ir barotavas formai? (apaļa, kantaina, trīsstūraina). Saprotu, ka apaļa(cilindriska) pa grunti ripināsies, ja ir straume vai viļņi, bet kāds no tā prakstiskais labums? Ā un kā ir ar tām spirāles barotavām, kas ir kā atspere? Kad un kādos apstākļos tādas var izmantot? - Vai plastmasas barotavas nevar saplīst pret akmeņiem, ja tādi uz grunts ir? - Un kādos gadījumos ir labāk, ja barotavai viens gals ir ciet un kādos, kad abi ir vaļā?
Kaut kā tā
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Kāda nozīme ir barotavas formai? (apaļa, kantaina, trīsstūraina)....
Trīsstūra veida vislabāk no pieminētajām turēs straumi, bet tai ir arī vis mazākā ietilpība. Kvadrāta veida labi tur straumi, vidēja ietilpība un labi lido (piekāpjoties tikai Bullet tipa barotavām šajā rādītajā). Apaļajām vis lielākā ietilpība, bet tās arī vis sliktāk tur straumi.
... Saprotu, ka apaļa(cilindriska) pa grunti ripināsies, ja ir straume vai viļņi, bet kāds no tā prakstiskais labums? Ā un kā ir ar tām spirāles barotavām, kas ir kā atspere? Kad un kādos apstākļos tādas var izmantot?
Neviena barotava NEripo!!!! Ja neticiet pamēģiniet paripināt pa galdu. Spirāles tipa barotavu ieteicams izmantot stāvošos ūdeņos ar method tipa barībām.
- Vai plastmasas barotavas nevar saplīst pret akmeņiem, ja tādi uz grunts ir?
Vis atkarīgs no kāda materiāla izgatavota barotava.
- Un kādos gadījumos ir labāk, ja barotavai viens gals ir ciet un kādos, kad abi ir vaļā?
Vēlams lai barotavai abi gali būtu vaļā, jo barībai ir jāstrādā. Pie tam ja barotavai viens gals ir slēgts tad pie auklas ietīšanas šāda barotava slikti ceļas augšā un rada spēcīgu pretestību.
Jan - liels paldies par izsmeļošajām atbildēm Tagad tikai atliek uzzināt kas ir Bullet tipa barotavas un Method tipa barības
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
...Tagad tikai atliek uzzināt kas ir Bullet tipa barotavas un Method tipa barības
Bullett tipa barotavas sauktas arī par "puļām", "lodēm" u.t.t.
Method tipa barības izmantojamas ar vaļēja tipa barotavām (spirālveida, arbūzveida, method, method flet u.c),salīdzinoši ļoti lipīgas barības, kuras pēc savas konsistences ļoti līdzīgas grunteņotāju izmantotajām barībām. Atšķirībā no grunteņotāju izmantotajām barībām (kurās barība no rīta tiek iespiestas barotavā un vakarā pret akmeni tiek izdauzīta ārā), šīs nonākušas ūdenī salīdzinoši ātri sairst. Atkarībā no makšķerēšanas apstākļiem tās var būt gan smagas un inertas, gan aktīvi strādājošas. Gandrīz vienmēr uz šādu barību iepakojumiem figurē vārds Method.
Varu mazliet padalīties pieredzē ar pierīgas Daugavas fīdercopi.
Dažas nianse, ko esmu apguvis šī gada laikā: - Grunts pārsvarā ir akmeņaina (dolomīta šķembas) un cope sanāk uz gliemežu laukumiņiem, tāpēc barotavai ir strauji jāpaceļas, lai tā neaizķertos starp daudzajiem akmeņiem vai tuvējā kantē. Šajā vietā es dodu priekšroku šāda tipa barotavām
- Straume mēdz būt mainīga - no nekādas līdz tādai, kur 80gr barotava knapi turās uz vietas. Tāpēc iebarojamai barībai būtu jābūt pietiekami smagai (lai straume neaiskalo no galda) ar nelielu vieglo daļiņu piedevu (lai veidojas barības šleife un pievelk zivis no lejpuses). - Par iemetienu biežumu vēl nejūtos baigais specs. Jāskatās no apstākļiem. Es personīgi mēdzu lietot petiekami irdenu barību un reti kad gaidu vairāk par 3-5 min. Parasti copes sākumā starp iemetieniem ir ap 1 min, kamēr saklāju galdu. Pēc tam palielinu intervālu - Par pavadām mana pieredze paigaidām rāda, ka straumē var droši likt pietiekami garas pavadas, lai ēsma spēlējas straumē. Kā nekā barība arī tiek nesta lejup pa straumi Šobrīd esmu pie 50-70cm, atkarībā no straumes un copes intensitātes - āķi ir vēl izpētes stadijā. Pagaidām pieturos pie principa, ka āķa lielumu nosaka ēsma, ko lieku uz tā. Ja 1-3 baltie, tad nr14, ja slieku pušķis - nr10. Kaut kur netā lasīju, ka upēs ieteicamie āķi ir ar garāku kātu un šaurāku liekuma daļu. Man nav komentāru uz šo
Nu kaut kā tā
Boroda - vara kādreiz saskrieties kopā un pasēdēt Daugavas krastā. Varbūt Tev ir cita vieta padomā. Iespēju robežās esmu atvērts kopējai copei
Ja runā par slēgta tipa barotavām, tad tās mēdz izmantot, ja iebaro ar baltajiem (dzīviem, plaucētiem, dažādās "sulās" mērcētiem, ...., jau kūniņas saveidojušiem) Izskatās tās apmēram šādi Savā praksē tādas vēl neesmu izmantojis - neesmu atradis vietu, kur tāda būtu jālieto.
Par sieta tipa barotavām
No tām ļoti straiji izskalojas barība, bet tās sliktāk ceļās augšā. Tāpēc es tās izmantoju stāvošos ūdeņos ar līdzenu grunti Nu gan viss šai reizei
Iesācējs - paldies! Vēl tik palika neskaidrs, kas ir Method tipa barības
Vēl tik palika neskaidrs, kas ir Method tipa barības
Tās ir barības, kas paredzētas atvērta (pārsvarā, kaut parādās jau papusei atvērta ) tipa barotavām. Parasti tās ir speciālas granulas, vai kas tamlīdzīgs. Vispār jau tā pati barība tikai ar lielu lipīguma līmeni. Šķiet, ka te mazliet iebraucu auzās Tomēr vairāk detaļas nezinu
Barotavas izskatās šādi:
Ir pamatne ar svaru un vieta auklas pievienošanai. Var būt rāmis, var nebūt rāmis - dažādi Barības iespiešana notiek šādi:
Parasti vispirms uzliek ~1/2 barības, tad ieliek āķi ar ēsmu, tad pārējo barību un iespiež formā. Rezultātā sanāk uz "šķīvīša" pasniegta barība ar "rozīnīti" iekšā. Šādu metodi mēdz izmantot komercūdeņos, lai nebūtu jāizbaro n-spaiņi ar barību zivju pievilināšanai. Šogad bija doma pamēģināt, bet pagaidām tālēk par domu neesmu ticis