Vēži - apmēram 1kg Prosa - 500gr Sīpoli - 2-3gb Sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Vēžus nomazgā, applaucē ar verdošu ūdeni un noņem galvas. Prosu vairākas reizes noskalo ar karstu ūdeni. Vēžus iztīra un piepilda ar prosu. Pildītos ar prosu vēžus ieliek katliņā, aplej ar ūdeni, uzkaisa sāli, pieliek smakli sagrieztus sīpolus un vāra kamēr ir gatavi. Pasniedz karstus.
Alu uzvāra, pievieno sāli un kārtīgi nomazgātus vēžus. Vāra 12-15minūtes. Vārītos vēžus atstāj alū vēl uz 15-20minūtēm. Pirms pasniegšanas vēžu pārliek šķīvī un apkaisa ar svaigiem zaļumiem.
Vēžus pievieno vārošam ūdenim, pievieno sakni, sīpolus, garšvielas, zaļumus, un vāra 8-10 minūtes. Vēžus atstāj minūtes 20šķidrumā, kurā tie vārījās. Uz šķīvja uzliek ledu un trauciņu ar sarkanajiem ikriem, apkārt saliek vēžus un izrotā ar zaļumiem.
Dzīvi vēži - 2kg Sāls - 6 ē.k. Cukurs - 2 ē.k. Dilles Lauru lapas - 4gb Ūdens - 3,5L
Pagatavošana:
Dzīvus vēžus nomazgā tekošā ūdenī. 5L katliņā ielej ūdeni, uzvāra, pievieno sāli, cukuru, lauru lapas un dilles. Pievieno tur arī vēžus un vāra 20minūtes. Gatavos vēžus saliek uz šķīvja un pasniedz ar alu.
Sagriež sīpolus un apcep, pieliek klāt nomizotus un sagrieztus tomātus, ielej buljonu, pieliek garšvielas un apstrādātus vēžus, vāra to visu, apmēram stundu. Tālāk izņem vēžus un atdala gaļu no tiem. Tālāk atdalīto vēžu gaļu, kopā ar pētersīļu sakni, izlaiž caur sietu, pielej balto mērci un uzvāra. Pielej baltvīnu. Gatavai mērcei pievieno saldo krējumu. Mērci pasniedz pie dažādiem zivju ēdieniem, pie attīrītām garnelēm, vai vēžu kakliņiem.
Paņem lielākos vēžus un novāra tos sālītā ūdenī. Pagatavo vidēji biezu piena mērci un pievieno tajā vēžu sviestu, sāli un sarkanos maltos piparus. Vārītos vēžus sadala uz pusēm(kakliņi paliek), no čaulas izņem iekšas, pēc tam uz čaulas liek sīki sagrieztas ceptas sēnes, kas sajauktas ar piena mērci. Sagatavotos vēžus aplej ar piena mērci, apkaisa ar rīvētu sieru, uzliek nedaudz sviestu un liek karstā cepeškrāsnī. Pasniedz traukā, kurš pārklāts ar papīra salveti.
Vēži - 5-7kg Upeņu lapas Piparmētru lapas Dilles Ķimenes - Viss vienādās proporcijās Ūdens Gurķu rosols Gaišais alus Saldais krējums
Pagatavošana:
Paņem 5-7 kilogramus dzīvu vēžu, ieliek tos spainī, pārklāj ar vienādās proporcijās saliktām upeņu lapām, piparmetrām, dillēm un ķimenēm. Pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz stundu. Vārīšanas katliņā sajauc gurķu rosolu, saldo krējumu un gaišo alu vienādās proporcijās. Kad katliņa saturs uzvārās, tad met tur iekšā vēžus un vāra 15-20minūtes. Pasniedz karstus, izdekorētus ar zaļumiem.
Vēži - 25-30gb Sīpoli - 1gb Eļļa - 2ē.k. Ķimenes - uz naža galiņa Pētersīļi, dilles - pēc garšas Sāls, pipari - pēc garšas
Pagatavošana:
Vēžus novāra sālītā ūdenī, pievieno ķimenes un sagrieztus zaļumus. Atdala vēžus no čaulas. Nomizo sīpolu, sagriež un apcep to līdz zeltainai krāsai. Vēžu gaļu apkaisa ar sāli, sarkanajiem pipariem un samaisa ar cepto sīpolu, klāt pielej 3-5karotes ūdens, kurā vēži vārījās un uzliek vāku. Sautē uz mazas liesmas 15-20minūtes. pasniedz seklā šķīvī ar smalki sakapātiem zaļumiem pa virsu.
Dzīvus vēžus noskalo, vāra sālītā ūdenī 10minūtes, apcep sviestā, pievieno glāzi ūdens, kurā vēži vārījās, krējumu, sagrieztus(apceptus) sīpolus, pievieno sāli un gatavo uz mazas liesmas, kamēr krējums paliek dzeltenīgs. Pasniedz kopā ar mērci, dekorē ar zaļumiem.
Ir apkopotas līdz šim savāktās receptes vienā krājumā!
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Ņem 20vēžus, ieliek dziļā traukā un aplej ar pienu. Pagaida minūtes piecas, lai tie aizmieg. Ieliet katlā aukstu ūdeni, ielikt tur sagrieztu bulgāru piparu, čilli piparu, aso zaļo piparu, ķiploka daiviņu, dilles, lauru lapu, melnos piparus, kinzu un sāli. Kad uzvārās, tad liek tur iekšā vēžus. Vāra, apmēram 5minūtes, kamēr vēži uzpeld. Ūdeni nokāš un vēžu pārliek traukā un pasniedz karstus ar mērci.
Labu apetīti
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Vēži 2 kg Alus 1 pudele Cukurs 5 ēdamkarotes Sāls 1 ēdamkarote Diļļu kāti un dilles 1 bunte
Pagatavošana:
Katlā uzvāra 2 litrus ūdeni, pievieno sāli, cukuru un dilles. Kad ūdens uzvārījies, pielej alu. Verdošā buljonā met vēžus un vāra 6 minūtes. Pēc tam buljonu strauji atdzesē un pārlej vēžiem. Liek ledusskapī uz 1 diennakti, lai ievelkas, nākamajā dienā pasniedz ar sieru, alu un rupjmaizi. Recepte tapusi sadarbībā ar pavāru Lauri Aleksejevu.
Lielākais pārbaudījums makšķerniekam ir nevis tas, cik daudz zivju viņš noķer, pat ne tas, kā viņš tās ķer, bet gan tas, ko viņš iegūst, nenoķerot nevienu zivi.(Džons H. Bredlijs)
Dzīvi vēži - 30gb Sviests - 20gr Rīvmaize - 50gr Ūdens - 1glāze Krējums - 1,5glāzes Sāls, kaijenas pipars, ķimenes, dilles - pēc garšas
Pagatavošana:
Novāra vēžus sālītā ūdenī. Atdzesē. Attīra vēžu kakliņus un lielās spīles. Atdalītās čauliņas sasmalcina un cep uz pannas sviestā 3min, nepārtraukti maisot. Tad pievieno tur rīvmaizi, ūdeni un krējumu. Sautē 5min, tad pievieno tur attīrīto vēžu gaļu un visas garšvielas. Sautē 1min un ēdien gatavs pasniegšanai!
Svaigi, dzīvi vēži Sviests Dilles Pētersīļi Baltvīns Krējums
Pagatavošana:
Katlā liek sviestu un noskalotus vēžus. Pievieno dilles, pētersīļus un sāli. Sautē ar vāku 10 min. Tad pievieno baltvīnu, krējumu un vēl sautē 15 min. Vēžus pasniedz ar novārīto mērci un zaļumiem.
Labu apetīti
Ķīsīts brauca pār ezeru Rakstītām i kamanām, Asarītis zirgu dzina, Raudiņ' tura kamaniņas.
Rukola 60 g Avokado 120 g Vēžu astītes sālījumā 100 g Graudainais biezpiens (3%) 250 g Citrona sula 5 g Olīveļļa 10 ml Rudzu maize 2 šķēles
Pagatavošana:
Traukos kārto rukolas lapas. Sagriez mazākos gabalos avokado, daļu avokado vari uzsmērēt uz rudzu maizes rikām. Pievieno vēžu astītes un graudaino biezpienu. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu un pārlej salātiem