Vēži - 25gb Pētersīļi(sakne) - 5-6gb Sīpoli - 2gb Eļļa - 1/2 glāze Buljons - 2,5 glāzes Rīsi - 3/4 no glāzes Malto melnie pipari un sāls - pēc garšas
Pagatavošana:
Novārīt sāļā ūdenī pētersīļu saknes, pēc 30min ūdenī ielikt vēžus, kuriem iepriekš ir nogriezta astes spura kopā ar zarnu. Vāra, apmēram, stundu, tad atdala gaļu no spīlēm un kakla. Apcep sīki sagrieztus sīpolus un aplej tos ar buljonu. Kad buljons sāk vārīties, tad pieber rīsus. Rīssus vāra uz mazas liesmas, tad pārliek šķīvī. Rīsiem pa virsu liek atdalīto vēžu gaļu, apkaisa ar melnajiem pipariem un pasniedz.
Katliņā ielej alu, pievieno sāli, kad sāk vārīties, tad liek iekšā vēžus un vāra 10-12minūtes. Pirms pasniegšanas vēžus liek traukā un uzlej virsū to alu, kurā tie vārījās. Pasniedz karstus un var dekorēt ar zaļumiem.
12 kaltēti tomāti 1 jalapeno pipars, sagriezts plānās šķēlītēs 340 g ‘Eņģeļu matu’ nūdeļu 1 ēd.k. olīvu eļļas 2 daiviņas ķiploku, sasmalcinātu 180 ml tekilas 400 g notīrītu vēžu 120 ml bieza krējuma
Pagatavošana:
Iemērc kaltētos tomātus un jalapeno bļodā ar karstu ūdeni uz 30 minūtes. Nosusina un sagriež tomātus un jalapeno. Atliek malā. Sagatavo nūdeles atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma. Nosusina un tur siltumā. Uzkarsē olīvu eļļu lielā pannā. Liek ķiplokus un apcep 1 minūti. Pievieno tomātus un jalapeno un cep vēl 3- 5 minūtes. Pievieno tekilu un cep, kamēr šķidrums ir samazinājies par vienu trešdaļu, apmēram 5 minūtes. Pievieno vēžus un cep, kamēr tie kļūst necaurspīdīgi un sarkani, apmēram 5 minūtes. Pievieno krējumu un cep, kamēr viss izkarsēts cauri, bet neuzvārot. Pasniedz ar nūdelēm.
Pirms pagatavošanas jāpārliecinās, ka vēži ir dzīvi. Vēžus ieliek kastrolī, pielej eļļu, vīnu, pieliek smalki sagrieztus ķiplokus un pētersīļus, rīvmaizi, sāli un piparus. Vāra 15 min, tad servē.
Novāra sālītā ūdenī 20-30 vēžus, atsevišķi novāra griķu biezputru. Atdala no vārītajiem vēžiem gaļu un samaisa to kopā ar griķu biezputru, sviestu, olas dzeltenumu un dillēm. Ar šo pildījumu piepilda vēžu muguras, liek podiņā, aplej ar vēžu buljonu un vāra līdz gatavībai.
Sviests - 3ē.k. Eļļa - 2ē.k. Garneles(vārītas) - 300gr Vēžu kakliņi - 300gr Vermuts - 1/2 no glāzes Sula - no 2citroniem Sāls, pipari - pēc garšas
Savieno kopā sviestu ar eļļu un izkausēt uz cepešpannas. Pievieno vēžu kakliņus un garneles, un vārīt eļļas-sviesta kausējumā, apmēram 5minūtes. Pēc tam pielej vermutu, pievieno sāli un piparus un vāra vēl 5min. Vēlāk pielej citronu sulu un pasniedz kopējā traukā. Vēži jāņem no trauka ar zobu bakstāmo palīdzību, vai speciālo plastmasas zobentiņu palīdzību.
Pārgriež vēžus uz pusēm un izņem iekšas. Ieklāj folliju karstumizturīgā traukā. Ieliek traukā vēžus cieši vienu otram blakus, ar pārgriezto pusi uz augšu. Uztaisa marinādi un lej to virsū ar karoti vēžiem. Ieliek ledusskapī iemarinēties uz 2stundām Iekarsē cepeškrāsni līdz 250°С. Samaisa rīvmaizi, sieru, ķiplokus un dilles. Maisījumu liek virsū plānā kārtā uz vēžu pusītēm. Apšpricē visu ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī uz 8-10min. Pasniedz uzreiz karstu.
Nomazgā un izķidā vēžus. Uzkarsē eļļu pietiekami lielā keramikas traukā, lai tajā varētu ievietot vēžus un mērci. Sautē vēžus zem vāka, kamēr paliek sarkani. Izņem vēžus, tad tajā pašā eļļā cep sagrieztus sīpolus un ķiplokus līdz tie iegūst zeltainu krāsu. Vēlāk pievieno tomātus. Karstumu nogriež mazāku un cep 10minūtes. Uzkaisa sāli un piparus, apkaisa ar rīvmaizi. Visu samaisa un pievieno kaijenas piparu, vēžus un brendiju. Kad viss labi uzkarsējies, tad pievieno baltvīnu un buljonu un sautē uz mazas liesmas 15minūtes. Pasniedzot apkaisa ar sagrieztiem pētersīļiem.
Svaigi gurķi - 8gb Gurķu rasols - pēc garšas Olas - 4gb Krējums - 400gr Kvass - 1,5-2L Vēži mazi(kakliņi) - 25gb Zaļumi un mārrutki - pēc garšas
Pagatavošana:
Notīra gurķus, sagriež tos kubiņos, saliek katliņā, pievieno krējumu, atšķaida ar kvasu, pievieno glāzi gurķu rasola, sakapātus zaļumus, sagrieztas kubiņos olas, vēžu kakliņus un apkaisa ar sāli un pipariem. Pievieno nedaudz cukura, pievieno lociņus un mārrutkus. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Vēži - 50gb Gaļa 200gr Baltmaize - 1gb Sviests - 3ē.k. Ola - 1gb Olas dzeltenumi - 2gb Sāls, pipari, muskatrieksts - pēc garšas Rīvmaize - pēc garšas Saldais krējums - 2ē.k. Piens ar ūdeni, priekš cīsiņu vārīšanas Eļļa priekš cīsiņu cepšanas
Pagatavošana:
Novāra vēžus sālītā ūdenī(var pievinot mētru zāles). Atdala gaļu no vēžiem, samaļ kopā ar 200gr gaļas, pievieno baltmaizi, kas iepriekš izmērcēta pienā un izžavēta, pievieno sviestu, olu un divus olu dzeltenumus, pievieno garšvielas, rīvmaizi un saldo krējumu. Visu maisījumu kārtīgi samaisa, iepilda cūkas zarnā, pārsien ar diegiem, lai izveidotos 6-8nelieli cīsiņi no8-10cm garumā. Tad to ieliek un novāra pienā ar ūdeni, apcep eļļa un pasniedz ar kāpostiem, vai zaļajiem zirnīšiem.
Zivs(fileja) - 2kg Lociņi - 10gb Sezams un Ingvers - pēc garšas Olas - 1gb Citronu sula, vēži, sāls
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas samaisa ar maltu zivi. Izveido nelielas kotletītes. Apviļā miltos un uzputotā olā ar rīvmaizi, tad cep lielā eļļas daudzumā dziļā pannā. Pasniedz karstas.
Vēžus noskalo, ieliek katliņā, uzlej ūdeni, pieliek nedaudz sāli un smalki sagrieztu sīpolu, sakapātas dilles un vāra uz nelielas uguns, vēlāk nokāš. Vēžiem atdala kakliņus, tos saliek katliņā un aplej ar buljonu, kurā vēži vārījās. Vēžu muguras un spīles sastampā ar akmens piestu, apcep ar 1-1,5karoti sviesta līdz kamēr paliek tumši, tad ieber miltus, atkal apcep, tad sajauc ar vēžu bbuljonu, pavāra kādu laiku un tad izlaiž caur marli, vai smalku sietiņu. Tad ieliek tur vēžu kakliņus, iepriekš atsevišķi novārītus rīsus un sakarsētu krējumu ar garšvielām. Pasniedz karstu.
Katliņā ieliek sagrieztus sīpolus, ķiploku, zaļumus, piparus un sāli. Ielej vīnu un glāzi ūdens. Vāra apmēram 10minūtes. Ieliek klāt vēžus un vāra vēl 8minūtes. Noņem no uguns katliņu un atļauj vēžiem atdzist buljonā. Vēlāk izņem vēžus, bet buljonu atliek malā. Vēžus notīra un atdala gaļu. Vēlāk ieliek mikserī visu to, kas palika no vēžiem pēc gaļas atdalīšanas un maļ tik ilgi, kamēr viss pārvēršās par viendabīgu maisījumu. Tad pievieno 80gr sviesta samaisa un atliek uz vairākām stundām.
Katliņā ieliek samalto un pastāvējušo biezeni, pievieno 2glāzes ar ūdeni, uzvāra(visu laiku maisot). Vēlāk to biezeni nokāš(var caur marli) un visus cietos gabaliņus izmet. Izkāsto biezeni ieliek ledusskapī atdzesēt.
Uzsilda atdzesēto biezeni. Katliņā izkausē 50gr sviesta. Noņem no uguns un pievieno 1ēdamkaroti miltu, samaisa un gatavo uz nelielas uguns 2minūtes. ņem nost no uguns un pamazām pievieno biezieni. Gatavo uz mazas uguns 15minūtes un visu laiku maisa. Vēlāk pievieno iepriekš atdalītos vēžu gaļas gabaliņus, un saldo krējumu. Visu kārtīgi samaisa un vēl gatavo uz mazas liesmas 5min. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Vēžus labi nomazgā. Ielej katliņā ūdeni, vāra. Pieliek lauru lapu, melnos piparus(zirnīšus), un veselu sīpolu. Kad drusku pavārās, tad sīpolu izvelk ārā. Pievieno tomātu sulu un alu. Liek iekšā vēžus un katlam uzliek vāku. Vāra 7-10minūtes. Sāli pievieno pēc garšas. Pievieno saspiestu ķiploka daiviņu un veselu pušķi ar zaļumiem. Vāra vēl 2-3minūtes. Sagriež citronu četrās daļās un arī ievieto katliņā, uzliek atpakaļ vāku un uguni izslēdz. Atstāj visu uz plīts vēl uz 15-20min, pie izslēgtas uguns. Pirms pasniegšanas noskalo citronu sulā. P.S. Ja vēži ir mazi, tad tās norādītās minūtes jāsamazina.