VIETNES IZVĒLNE
Kategorijas
Parcopi.lv raksti [66]
Stāsti [10]
Apraksti [7]
Ceļojumi [3]
Vēžošana [18]
Salidojumi [6]
Iesūtītie raksti [7]
Vītauta stāsti [10]
COPES KALENDĀRS
http://parcopi.lv/index/copes_kalendars/0-14
STATISTIKA
Online kopā: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Sakums » Raksti » Parcopi.lv raksti

Augu valsts ēsmas


Augu valsts ēsmas

 

Šo tēmu jau aizsāku forumā, bet gribās par to parunāt plašāk. Šāda veida ēsmas bieži vien ir pašas efektīvākās ķerot "miermīlīgās" zivis un bieži vien šāda veida ēsmas ir vispieejamākās makšķerniekiem.

Kā pirmo, un manis visbiežāk pielietoto, es gribētu minēt mannas mīklu-kulteni. Par to, kā šo ēsmu sagatavot, es rakstīju jau forumā, tāpēc otreiz nerakstīšu. Kā otro minēšu plaucētas grūbas, jo tā ir visiem pieejama ēsma. Pagatavot tādas ir ļoti vienkārši un, makšķerējot ar gruntsmakšķerēm, plaucētas grūbas bieži vien ir ļoti laba ēsma. Pagatavošanai nepieciešams ir termoss, drusku grūbas un karsts ūdens. Ieberam drusku grūbas termosā, pieliekam, ja gribam, kādu aromatizatoru(var arī nelikt vai ielikt, kad grūbas jau ir gatavas makšķerēšanai) un aplejam ar karstu ūdeni(tikko uzvārītu), tad taisam termosu ciet un viss - pēc 3stundām grūbas ir gatavas lietošanai. Pluss tādai ēsmai ir tas, ka tāda ēsma labi turas uz āķa un pavisam mazās zivis to nevar apēst. Par cik ar grūbām parasti neiebaro, tad ja ķerat uz grūbu, ir vērts drusku(tikai nevajag pārspīlēt) grūbas pievienot barībai, ar kuru jūs iebarojat.

Nākamā ēsma, par ko rakstīšu, ir mīkla no mannas. Ir divi veidi kā to pagatavot:

1.) Ieberam traukā mannu, aplejam ar ūdeni, lai manna drusku uzbriest, tad atstājam minūtes 15-20 pastāvēt. Tad liekam pannu uz plīts un karsējam. Var uz pannas uzliet nedaudz eļļas aromātam, bet var arī nelietot eļļu. Tad no trauka ar karoti izņemam mannu un liekam uz pannas. No mannas izveidojam tādu kā pankūku un uz lēnas uguns karsējam no abām pusēm līdz tā mannas pankūka paliek tāda kā caurspīdīga. Tad pankūciņu izņemam no pannas un liekam uz kāda trauka, lai tā atdziest. Tad ņemam to rokās un mīcam līdz izveidojās mannas mīklas pikucis. Ļoti vienkārš un ātrs veids kā pagatavot mannas mīklu. Šāda mīkla labi turās uz āķa un zivīm ļoti patīk.

2.) Sākums ir tāds pats kā pirmajam veidam, tikai tālāk uz plīts liekam vārīties ūdeni katliņā, nevis karsējam pannu. Piebriedušo mannu liekam uz marles gabala vai citas lupatiņas un veidojam maisiņu(kā salaveča dāvanu maisu, tikai krietni mazāku) un maisiņā ir piebriedusī manna. Maisiņu aizsienam ar diegu, bet atstājam brīvu vietu, jo manna uzbriedīs un liekam katliņā ar ūdeni. Vārīt ilgi nevajag, vāram tik ilgi, kamēr manna piepilda visu maisiņu un velkam ārā no katliņa, notecinam ūdeni un taisam maisiņu vaļā. Tad ņemam mannu rokās un mīcām līdz sanāk viendabīgs mīklas pikucis. Mīcot var pievienot dažādus aromatizatorus.

Nākamā kategorija ir dažāda veida makaroni. Izmantot var jebkuras formas makaronus, kādi vien pašam patīk un kādus vieglāk uz āķa uzlikt. Par cik daudz makaronus nekad nevajag, tad vārīt pilnu katliņu nav jēgas. Tāpēc ņemam mazu katliņu ar ūdeni, liekam to uz plīts un vāram, bet makaronus(jebkurus) uzberam uz maza dzelzs sietiņa(tas var būt arī tējas sietiņš) un uzliekam uz katliņa tā, lai sietiņa apakša ar makaroniem būtu katliņā(ūdenī), bet sietiņa rokturis būtu uz katla malas. Tādā veidā vāram makaronus, bet nevajag tos pārvārīt, tad tie paliks mīksti un neturēsies uz āķa. Pēc vārīšanas makaroniem var pievienot dažādus aromatizatorus vai vienkārši tos izvārtīt rīvmaizē.

Nākamā ēsma ir mīkla no dzeltenajiem šķeltajiem zirņiem. Tos gatavo tā - iemērcam zirņus, lai tie ātrāk pēc tam novārās, tad liekam tos katliņā vārīties. Vāram tik ilgi, kamēr zirņi savārās putrā, tad beram klāt tai zirņu putrai mannas putraimus un nepātraukti maisam ar karoti putru. Proporcijas sanāk tādas, ka uz divām daļām zirņu biezputras izlieto apmēram 4-5daļas mannas putraimus. Beram un maisaam tik ilgi, kamēr samaisīt jau varēs ar grūtībām un karote sāks liekties. Tad ļaujam putrai drusku atdzist(tik, lai varētu paņemt rokās), tad paņemam un izveidojam bumbu no putras un liekam tukšā katliņā vai citā traukā un ietinam, lai pastāv tādā ietītā stāvoklī kādu stundu. Pēc tam no putras jau ir sanākusi mīkla, kuru var lietot. Uz tādu mīklu labi ķerās karūsas un karpas, bet nesmādē arī citas zivis, pat ālants.

Nākamā ēsma ir no prosas miltiem un kukurūzas miltiem(saucās mamaliga). Par cik tādus miltus ne visur var iegādāties, tad der arī putraimi, kas samalti kafijas dzirnavās. Proporcijas ir jālieto tādas, ka tie ņemtas divas daļas kukurūzas miltu, 1/4 no vienas daļas prosas miltu un 2daļas ūdens. Pagatavo tā, ka tās divas daļas ūdens ielej katliņā uz uzvāra, tad ber iekšā divas daļas kukurūzas miltu un 1/4 no daļas prosas miltus(miltus var sajaukt pirms bēršanas katliņā) un ātri samaisa, tad ņem ārā no katliņa un rokās samīca mīklu. Sanāk lieliska mīkla dzeltenā krāsā un ko ķeras ļoti daudzas zivis.

Tad nākamā kategorija ir maize. Tā var būt gan rupjmaize, gan baltmaize. Vienkārši ņemam maizes mīkstumu un rokās samīcam kā mīklu. Maizi var samitrināt ar ūdeni, lai vieglāk mīcās, var piepilināt dažādus aromatizatorus un var pielikt pikucīti vates, lai labāk turas uz āķa.

Ir vēl daudz un dažādas augu valsts ēsmas, tāpēc ņemiet un eksperimentējiet. Ja mājās ir kafijas dzirnaviņas un dažādi putraimi, tad var ļaut fantāzijai vaļu un veidot dažnedažādas ēsmas.

Ne asakas! ;)

Aicinām Jūs apmeklēt arī mūsu forumu http://parcopi.lv/forum/ Tur varēsiet uzzināt vēl daudz jaunas informācijas, ja esat iesācējs makšķerēšanas jautājumos, vai arī pats varēsiet ņemt dalību foruma tapšanā, piedaloties diskusijās par visu, kas saistīts ar makšķerēšanu, vai vēžošanu!
Kategorija: Parcopi.lv raksti | Pievienoja: parcopi (03.04.2009) | Autors: Aigars
Skatījumu skaits: 8379 | Komentāri: 1 | Reitings: 5.0/8 |
Komentāru kopskaits: 1
1 colop   (29.05.2013 16:11) [Materiāls]
paldies noderes hello

100%" cellspacing="1
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
PROFILS
Viesis!

Jūsu vārds: Viesis
Jūs atrodaties šeit: -dienas
IP:18.97.9.169
IEEJAS FOMA
SAVĒJIE
https://www.facebook.com/Lielais-Loms-108094701064355/

https://www.facebook.com/SarkandaugavasunTumsasKauss/

https://www.facebook.com/CMSBIEDRIBA/ http://www.vesturesklubs.lv/
VIETNES DRAUGI

Copyright Parcopi.lv © 2009



Epasts: parcopi@parcopi.lv