Šo tēmu jau aizsāku forumā, bet gribās par to parunāt
plašāk. Šāda veida ēsmas bieži vien ir pašas efektīvākās ķerot
"miermīlīgās" zivis un bieži vien šāda veida ēsmas ir vispieejamākās
makšķerniekiem.
Kā pirmo, un manis visbiežāk pielietoto, es gribētu minēt
mannas mīklu-kulteni. Par to, kā šo ēsmu sagatavot, es rakstīju jau forumā,
tāpēc otreiz nerakstīšu. Kā otro minēšu plaucētas grūbas, jo tā ir visiem
pieejama ēsma. Pagatavot tādas ir ļoti vienkārši un, makšķerējot ar
gruntsmakšķerēm, plaucētas grūbas bieži vien ir ļoti laba ēsma. Pagatavošanai
nepieciešams ir termoss, drusku grūbas un karsts ūdens. Ieberam drusku grūbas
termosā, pieliekam, ja gribam, kādu aromatizatoru(var arī nelikt vai ielikt,
kad grūbas jau ir gatavas makšķerēšanai) un aplejam ar karstu ūdeni(tikko
uzvārītu), tad taisam termosu ciet un viss - pēc 3stundām grūbas ir gatavas
lietošanai. Pluss tādai ēsmai ir tas, ka tāda ēsma labi turas uz āķa un pavisam
mazās zivis to nevar apēst. Par cik ar grūbām parasti neiebaro, tad ja ķerat uz
grūbu, ir vērts drusku(tikai nevajag pārspīlēt) grūbas pievienot barībai, ar
kuru jūs iebarojat.
Nākamā ēsma, par ko rakstīšu, ir mīkla no mannas. Ir divi
veidi kā to pagatavot:
1.) Ieberam traukā mannu, aplejam ar ūdeni, lai manna
drusku uzbriest, tad atstājam minūtes 15-20 pastāvēt. Tad liekam pannu uz plīts
un karsējam. Var uz pannas uzliet nedaudz eļļas aromātam, bet var arī nelietot
eļļu. Tad no trauka ar karoti izņemam mannu un liekam uz pannas. No mannas
izveidojam tādu kā pankūku un uz lēnas uguns karsējam no abām pusēm līdz tā
mannas pankūka paliek tāda kā caurspīdīga. Tad pankūciņu izņemam no pannas un
liekam uz kāda trauka, lai tā atdziest. Tad ņemam to rokās un mīcam līdz
izveidojās mannas mīklas pikucis. Ļoti vienkārš un ātrs veids kā pagatavot
mannas mīklu. Šāda mīkla labi turās uz āķa un zivīm ļoti patīk.
2.) Sākums ir tāds pats kā pirmajam veidam, tikai tālāk
uz plīts liekam vārīties ūdeni katliņā, nevis karsējam pannu. Piebriedušo mannu
liekam uz marles gabala vai citas lupatiņas un veidojam maisiņu(kā salaveča
dāvanu maisu, tikai krietni mazāku) un maisiņā ir piebriedusī manna. Maisiņu
aizsienam ar diegu, bet atstājam brīvu vietu, jo manna uzbriedīs un liekam
katliņā ar ūdeni. Vārīt ilgi nevajag, vāram tik ilgi, kamēr manna piepilda visu
maisiņu un velkam ārā no katliņa, notecinam ūdeni un taisam maisiņu vaļā. Tad
ņemam mannu rokās un mīcām līdz sanāk viendabīgs mīklas pikucis. Mīcot var
pievienot dažādus aromatizatorus.
Nākamā kategorija ir dažāda veida makaroni. Izmantot var
jebkuras formas makaronus, kādi vien pašam patīk un kādus vieglāk uz āķa
uzlikt. Par cik daudz makaronus nekad nevajag, tad vārīt pilnu katliņu nav
jēgas. Tāpēc ņemam mazu katliņu ar ūdeni, liekam to uz plīts un vāram, bet
makaronus(jebkurus) uzberam uz maza dzelzs sietiņa(tas var būt arī tējas
sietiņš) un uzliekam uz katliņa tā, lai sietiņa apakša ar makaroniem būtu
katliņā(ūdenī), bet sietiņa rokturis būtu uz katla malas. Tādā veidā vāram
makaronus, bet nevajag tos pārvārīt, tad tie paliks mīksti un neturēsies uz āķa.
Pēc vārīšanas makaroniem var pievienot dažādus aromatizatorus vai vienkārši tos
izvārtīt rīvmaizē.
Nākamā ēsma ir mīkla no dzeltenajiem šķeltajiem zirņiem.
Tos gatavo tā - iemērcam zirņus, lai tie ātrāk pēc tam novārās, tad liekam tos
katliņā vārīties. Vāram tik ilgi, kamēr zirņi savārās putrā, tad beram klāt tai
zirņu putrai mannas putraimus un nepātraukti maisam ar karoti putru.
Proporcijas sanāk tādas, ka uz divām daļām zirņu biezputras izlieto apmēram
4-5daļas mannas putraimus. Beram un maisaam tik ilgi, kamēr samaisīt jau varēs
ar grūtībām un karote sāks liekties. Tad ļaujam putrai drusku atdzist(tik, lai
varētu paņemt rokās), tad paņemam un izveidojam bumbu no putras un liekam tukšā
katliņā vai citā traukā un ietinam, lai pastāv tādā ietītā stāvoklī kādu
stundu. Pēc tam no putras jau ir sanākusi mīkla, kuru var lietot. Uz tādu mīklu
labi ķerās karūsas un karpas, bet nesmādē arī citas zivis, pat ālants.
Nākamā ēsma ir no prosas miltiem un kukurūzas
miltiem(saucās mamaliga). Par cik tādus miltus ne visur var iegādāties, tad der
arī putraimi, kas samalti kafijas dzirnavās. Proporcijas ir jālieto tādas, ka
tie ņemtas divas daļas kukurūzas miltu, 1/4 no vienas daļas prosas miltu un
2daļas ūdens. Pagatavo tā, ka tās divas daļas ūdens ielej katliņā uz uzvāra, tad
ber iekšā divas daļas kukurūzas miltu un 1/4 no daļas prosas miltus(miltus var
sajaukt pirms bēršanas katliņā) un ātri samaisa, tad ņem ārā no katliņa un
rokās samīca mīklu. Sanāk lieliska mīkla dzeltenā krāsā un ko ķeras ļoti
daudzas zivis.
Tad nākamā kategorija ir maize. Tā var būt gan rupjmaize,
gan baltmaize. Vienkārši ņemam maizes mīkstumu un rokās samīcam kā mīklu. Maizi
var samitrināt ar ūdeni, lai vieglāk mīcās, var piepilināt dažādus
aromatizatorus un var pielikt pikucīti vates, lai labāk turas uz āķa.
Ir vēl daudz un dažādas augu valsts ēsmas, tāpēc ņemiet
un eksperimentējiet. Ja mājās ir kafijas dzirnaviņas un dažādi putraimi, tad
var ļaut fantāzijai vaļu un veidot dažnedažādas ēsmas.
Ne asakas! ;)
Aicinām Jūs apmeklēt arī mūsu forumu http://parcopi.lv/forum/ Tur varēsiet uzzināt vēl daudz jaunas informācijas, ja
esat iesācējs makšķerēšanas jautājumos, vai arī pats varēsiet ņemt dalību foruma
tapšanā, piedaloties diskusijās par visu, kas saistīts ar makšķerēšanu, vai vēžošanu!