Liels breksis(2kg) 4lieli burkāni 4sīpoli lociņi, dilles, pētersīļi 1-2olas sāls malti melnie pipari 2-3 daiviņas ķiploka majonēze 4-5 kartupeļi
Pagatavošana:
Zivi notīrīt, izķidāt, nogriezt galvu, spuras un asti, tad taisām zivī ik pēc puscentimetra iegriezumu ar nazi, uzbērt sāli un piparus. Sīpolus griežam pusgredzenos, cepjam līdz tie paliek caurspīdīgi, pievienojam uz rupjas rīves rīvētus burkānus, sautējam visu zem vāka 5-10 min, tad pēc garšas pievienojam sāli un uzspiežam ķiploku. Ļaujam dārzeņiem atdzist, tad pievienojam sakapātus zaļumus un 1-2 olas, to visu kārtīgi samaisam. Tad ar šo masu piepildām breksi. Iesmērajam cepeškrāsns pannu ar sviestu, uzgriežam kartupeļus resniem gredzeniem, izliekam vienā kārtā uzberam sāli, ja vēlamies, tad var arī majonēzi. Uz tā visa liekam pildīto breksi un cepam.
Foreles steiks
Sastāvdaļas:
Forele Oregano Sāls Tomāts Baltvīns
Pagatavošana:
Foreli sagriež steika gabaliņos 2cm platumā, apkaisa ar oregano un sāli. Pēc tam liek uz uzkarsētas pannas, cep uz nelielas uguns pannai atstājot vāku. Tomātu sagriež šķelītēs, apkaisa ar sāli un liek uz šķīvja pie foreles steika. To visu pasniedz ar baltvīnu.
Līnis
Sastāvdaļas:
Viens nesen ķerts līnis Ķiploki Mazliet sviesta Kartupeļi Daudz dilles
Pagatavošana:
Visgaršīgāk gatavots svaigā gaisā uz grila. Iztīrīts un muguras daļā pārdalīts līnis tiek uzlikts uz follijas, kura ir ieziesta ar sviestu. Blakus kārto šķēlēs sagrieztus kartupeļus, pārkaisa ar smalki sakapātiem ķiplokiem un dillēm. Pēc vajadzības uzber sāli. Cep apmēram 20min.
Sautēti asari tomātos
Sastāvdaļas:
Notīrīti asari 1kg Sīpoli 3-4gb Sāls Pipari Eļļa 250gr Tomātu biezenis 1glāze Lauru lapas 3gb Dilles
Pagatavošana:
Asarus sakārto veidnē, pa starpam liekot garšvielas un sāli, pārlej ar eļļu un tomātu biezeni, pielej mazliet ūdens. Trauku aizvāko un cepeškrāsnī sautē tik ilgi, kamēr arī asaru asakas kļūst mīkstas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai aukstajā galdā. Der arī uz sviestmaizēm.
Vectēva asarīši
Sastāvdaļas:
Neliela izmēra asarīši Sāls
Pagatavošana:
Neķidātus asarīšus samaisa ar sāli un atstāj kādu stundu ievilkties. Izkurinātai maizes krāsnij izrauš ogles. Krāsns klonu aizklāj ar nelielu salmu kārtu. Uz katras saber asarīšus. Krāsns mutei aizliek priekšā vāku un atstāj kaltēties līdz rītam. Ja maizes krāsns nav, cepeškrāsnij izklāj pergamentu, uz tā vienā kārtā saber asarīšus. Krāsni ieslēdz uz mazāko gāzes padevi, zivtiņas kaltē apmēram 4stundas.
Par zivju atlaidināšanu
Zivis vajag atlaidināt tā, lai tai nepazūd visas vērtīgas uzturvielas. Nekādā gadījumā nedrīkst zivi atlaidināt siltā vai karstā ūdenī, jo tad tā zaudē visas vērtīgās uzturvielas. Var zivi atlaidināt aukstā ūdenī, bet arī tas ir jāmāk.Pie ūdens ir obligāti jāpievieno sāls šādās proporcijās: 1kg zivis - 2L ūdens un 10-15gr sāls. Mazas zivis atlaidinās pēc 1,5-2h, bet lielas pēc 3-4stundām. Vislabāk ir atlaidināt zivi ne līdz galam, jo tad to ir vieglāk apstrādāt uz sagriezt. Atsaldētu zivi nevajadzētu pa jaunu sasaldēt, jo tad zivij arī pazūd vērtīgas uzturvielas. Zivis, kurām ir dūņu smaka. vajag nomazgāt stiprā sāls šķīdumā, tad nepatīkamā dūņu smaka pazudīs.
Zivi iztīra, notīra un sadala gabalos. Tad liek kārtām stikla traukā,
katru kārtu apberot ar sāls un cukura maisījumu(proporcija:2daļas sāls
un 1daļa cukura). Kad stikla trauks pilns to pārklāj ar pārtikas plēvi
un liek virsū kādu smagumu. To visu atstāj istabas temperatūrā uz
12stundām. Pēc tam liek ledusskapī un lieto pēc vēlēšanās. Liekot uz
sviestmaizēm zivij var pievienot piparus, sīpolus, citronu...kas nu
kuram garšo. Šo procedūru var paveikt arī pie ūdens. Jāpaņem līdz tikai
cukurs, sāls, stikla trauks(der arī cits, protams), pārtikas plēve un
labs nazis ar ko sadalīt zivi. Dabā nostāvēties zivi liek ēnā.
Vēžu sviests
Pagatavošana:
Lai pagatavotu vēžu sviestu, ņem vārītu vēžu čaulas, tas
noskalo, izkaltē un sasmalcina cik vien smalki iespējams. Tad smalki
sasmalcinātajam pulverim pievieno izkausētu sviestu un nedaudz tomātu pastas.
Iegūto masu sajauc un cep 10-15 mīnutes uz mazas uguns, nepātraukti maisot.
Cept un maisīt, līdz sviets paliek pilnīgi sarkans. Pēc tam to sviestu vajag
izlaist caur marli un nolikt vēsā vietā nostāvēties.
Pagatavošanai nepieciešams:
Sasmalcinātas vēžu čaulas - 2glāzes
Sviests - 200gr
Tomātu pasta - 10gr
Vēži alū
Pagatavošana:
Noskalotus un apstrādātus vēžus(10gb) iemet verdošā,
nedaudz sālītā,(0,5L) ūdenī, kurā jau pirms tam pievieno 40gr pētersīļus, 20gr
dilles, vienu lauru lapu un divus, trīs melno piparu zirnīšus. Tad visu aplej
ar vienu pudeli alus. Ik pa laikam katliņu nedaudz pakrata un vāra to visu 8-10
minūtes, kamēr tie nepaliks sarkani un pie kakla neuzradīsies plaisa. Uzvārītus
vēžus atstāj nostāvēties šķidrumā, kurā tie vārījās. Pasniedz dziļā traukā, saliktus
kaudzītē. Atsevišķi pasniedz ķiploku mērci(rīvēts ķiploks, sasmalcināti zaļumi,
majonēze un krējums).
Zivs pagatavošana follijā
Iztīra zivi, nogriež galvu un asti. Nomazgā un ierīvē no iekšpuses ar sāli un pipariem. Pievieno sviestu, liek uz dubulti saliktas follija lapas un ietin. Ietīto follijā zivi, ieliek ugunskura oglēs, izrušinot tur bedri ieliek
ietīto zivi, uzber ugles, pēc 5-6minūtēm zivi vajadzēs apgriezt uz otru
pusi, bet vēl pēc 5-6minūtēm zivs būs gatava.
Ir vēl daudz un dažādas garšīgas receptes, bet par tām sīkāk forumā.