VIETNES IZVĒLNE
COPES KALENDĀRS
http://parcopi.lv/index/copes_kalendars/0-14
STATISTIKA
Online kopā: 5
Viesi: 5
Lietotāji: 0
Sākums » 2019 » Novembris » 30 » Eholotes. Jā, vai nē?
Eholotes. Jā, vai nē?
08:03

Eholotes. Jā, vai nē?

Pēdējā laikā bieži nākas dzirdēt pārmetumus makšķernieku virzienā, par to - ka tie lieto eholotes. Pārmetumi, kā ierasts, nāk no tiem makšķerniekiem, kas tās nelieto.

Kādi tad īsti ir pārmetumi un kas tiek izcelts:

  • Visu mūžu esmu ķēris bez tādām lietām un turpināšu ķert!
  • Ar eholoti jau katrs muļķis var noķert zivi!
  • Iebrauc ūdeņos, paskatās ekrānā un izvēlās kuru zivi noķert....
  • Viņi(kam ir eholote) jau nemāk nemaz bez eholotes zivi noķert un ūdeņus nolasīt!
  • Zūd zivs meklēšanas burvība!
  • Sacensībās vajadzētu aizliegt eholotes!

Uz šiem pārmetumiem ierastās atbildes:

  • Ļoti labi. Tāpat droši varat nelietot mobilos sakarus, digitālos fotoaparātus un viedtālruņus.
  • Eholote zivis neķer. Tas tāpat ir jāizdara makšķerniekam un zivis mēdz arī neķerties!
  • Pat ar jaunās tehnoloģijas eholotēm, kas rāda Live režīmā, to nemaz nav tik viegli izdarīt!
  • Vislielākie maldi šajos pārmetumos. 90% makšķernieki, nesāka uzreiz ar eholoti, līdz tam ir nonākts. Bet pirms tam ir garš makšķernieka evolūcijas ceļš un daudzi gadi pavadīti pie ūdeņiem bez šādām palīgierīcēm.
  • Tikai daļēji. Toties parādās padziļinātāka un pilnīgāka ūdenstilpnes apsekošanas interese.
  • Aha! Tieši tāpat kā motorus, elektromotorus, labus spiningus un citas lietas, kas padara makšķerēšanu komfortablāku!

Saglabājot pēc iespējas neitrālāku pozīciju(skaidrs, ka tomēr nosliecos vairāk par labu copei ar eholoti), mēģināšu vienkārši uzrakstīt savu pieredzi kad, kā un kāpēc es lietoju eholoti un kad nē? Ar savu pieredzi padalīsies vēl daži foruma lietotāji.
Tātad, kas man ir svarīgākais, ko parāda eholote? Tas viennozīmīgi ir dziļums un tā izmaiņas. Pirmā iegādātā eholote bija pavisam vienkārša un teiksim zivju esamības/neesamības rādījumiem tai tāpat nevarēja ticēt, tāpēc es to funkciju biju pat atslēdzis. Eholote tika izmantota, lai ātrāk iepazītu dziļuma izmaiņas. Principā lielā ūdenstilpnē bez eholotes, tas nemaz nav iespējams. Tur aizies gadi!
Otrs svarīgākais(jau mūsdienīgās eholotēs, kurām var ticēt) - ir redzēt, vai konkrētajā brīdī, izvēlētajā vietā zivis vispār ir, vai nav. Lai nav jācopē vietā, kurā tobrīd varbūt vispār nav zivju.
Šīs pricipā ir divas pašas galvenās lietas priekš manis. Vēl mūsdienīgām eholotēm nāk papildus plusi, kā dziļuma kartes, sānskati un vietu atlikšana, kas vēl vairāk atvieglo pārvietošanos un pašu makšķerēšanu. Bet primārais ir redzēt dziļumu un zivju esamību dotajā momentā!

Tātad eholoti es izmantoju:

  • Apgūstot jaunus ūdeņus
  • Asaru un zandartu copei, lai gan asarus zināmās vietās mēdzu ķert bez eholotes. Braucu no zināmas vietas uz zināmu un kādā no tām vietām viņi būs. Nebūs četrās, būs piektajā.
  • Sacensībās. Tas atvieglo izstrādāt copes taktiku un kaut kā pārgrupēties, ja kaut kas neiet kā vajag.

Kad eholoti neizmantoju:

  • Ļoti bieži neizmantoju eholoti zināmajos Rīgas ūdeņos. Tiek pielietota taktika braukāt pa zināmajām vietām un kāda no tām strādās. Šīs taktikas mīnuss - netiek atklāts nekas jauns zināmajos ūdeņos!
  • Neizmantoju eholoti līdaku copēs seklumā. Principā maz jēga no eholotes, tur tomēr vairāk strādā vizuāla ūdeņu nolasīšana, bet eholote arī tur var būt palīgs.
  • Neizmantoju eholoti, kad copēju mazupītē, vai lielākā upē no krasta. Metamās eholotes tur varētu noderēt, bet man neprasās. Mazupītes burvība ir tieši tajā, ka var būt tālāk no civilizācijas un būt tuvāk dabai. Tur visvairāk noder spēja saprast un nolasīt ūdeni vizuāli.
  • Principā pagaidām neizmantoju eholoti ziemas copē(esmu mēģinājis), bet domāju, ka šis punkts drīz tiks izsvītrots. Tomēr arī ziemā eholote ir labs palīgs un jau tā īsajās ziemas dienās, palīdz nezaudēt laiku tajās vietās, kur nekā nav. Pašlaik vairāk tiek pielietota taktika skriešanai pa zināmām vietām, vai nepazīstamos ūdeņos - piekrastes cope + visvarenā haļava!

Nu un tāds īss rezumē no manis, kas tad ir eholote. Eholote ir labs palīgs, kas palīdz makšķerniekam, bet tā jūsu vietā zivis neķers un nevajag paļauties tikai uz eholotes rādījumiem. Tāpat ir jāslēdz iekšā personīgā pieredze un spēja saprast ūdeņus, kā arī, tā jāturpina attīstīt. Bet kopā ar eholoti tas jau notiek pilnvērtīgāk un daudzas likumsakarības tiek ātrāk saprastas. Eholote negarantē lomu, pat ja uzrāda tajā brīdī lielu daudzumu zivju. Zivis vienkārši var tajā dienā nebaroties! Un zivju sugas noteikšana eholotes displejā, arī notiek tikai ar laiku un makšķernieks tāpat mēdz nokļūdīties. Vēl īsāk - eholote ir ļoti labs palīgs mūsdienīgam makšķerniekam, bet tāpat pašam jāizkopj savas zināšanas, mānekļu pasniegšanas tehnika un citas prasmes.

Aigars Garais

***

Es eholoti izmantoju tikai ziemā - no ledus, jo pārējā laikā es 100% copēju tikai upēs un upītēs. Copei no ledus izmantoju gan Deeper eholoti, gan Praktik. Kura ir labāka, ir grūti pateikt. Katrai savi plusi. Praktika galvenais pluss ir vienkāršība un baterijas ilgais turēšanas laiks. Deeper plusi un mūsdienīgāka bilde un tas, ka aplikācijā pēc tam var sīki izpētīt copes vēsturi. Abu galvenais pluss ir tas, ka tās man palīdz ātrāk saprast, vai konkrētajā vietā ir vērts uzturēties un, vai zivīm vispār ir apetīte.
 

Alberts Bērziņš

***

Esmu 50 un 50 velcētājs un copmanis no krasta, ar gruntenēm. Krasta copēs eholoti neizmantoju, bet velcējot grūti iedomāties kā būtu darboties bez. Sākumā izmantoju pavisam vienkāršu eholoti, kas man palīdzēja noorientēties dziļumos un izvēlēties attiecīgo mānekli, vai palielinoties/samazinoties dziļumam, to novadīt augtāk/zemāk. Nu jau vairākus gadus izmantoju eholoti ar paša zīmētām dziļuma kartēm un esmu sajūsmā, jo ir iespēja novadīt mānekli tieši pa dziļuma izmaiņu robežām. Eholote man ir ļoti labs palīgs!
 

Mārcis Kreilis

***

No laivas eholoti praktiski neizmantoju, jo man nav normālas laivas un biežāk copēju no krasta. Krasta copēs izmantoju metamo eholoti Deeper, kas man palīdz jaunā vietā ātri saprast grunts īpatnības un "zacepu" esamību. Laba funkcija, kas man noderēja vienos darba kolektīva copes mačos - ir dziļuma kartes zīmēšana ar šo ierīci. Mums bija paredzēti darba kolektīva copes mači, kuros varēja ķert no laivas un no krasta. Pilnīga tautas klase, jo varēja gan spiningot, gan ķert ar pludiņiem. Es iepriekšējā vakarā iebraucu ezerā ar savu piepūšamo laiviņu un pavizinājos nedaudz ar Deeperu pie laivas. Telefonā Deeper sazīmēja vienu interesantu kanti. Nolēmu mačos startēt no laivas. Uzreiz aizairējos uz atrasto kanti, tur sabaroju(ķēru ar pludiņu) un jau pēc brītiņa sāku ķert zivis, pārsvarā brekšukus. Šāda taktika un Deepera atrastā kants nezināmā ezerā, man ļāva novinnēt šos copes mačus!
 

Raimonds Garais

Skatījumu skaits: 1909 | Pievienoja: parcopi | Birkas: eholotes, kāds labums no eholotes, lietot eholoti, nelietot eholoti | Reitings: 4.8/4 |
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
PROFILS
Viesis!

Jūsu vārds: Viesis
Jūs atrodaties šeit: -dienas
IP:52.14.240.178
IEEJAS FOMA
Lietotāja vārds:
Parole:
SAVĒJIE
https://www.facebook.com/Lielais-Loms-108094701064355/

https://www.facebook.com/SarkandaugavasunTumsasKauss/

https://www.facebook.com/CMSBIEDRIBA/ http://www.vesturesklubs.lv/
VIETNES DRAUGI

Copyright Parcopi.lv © 2009



Epasts: parcopi@parcopi.lv